Cunami preti Jadranu?

Started by Bred, 25-01-2008, 14:32:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Podgorica -- Amerièki i hrvatski nauènici otkrili su novi aktivni tektonski rascep ispod Jadranskog mora koji bi mogao izazvati jak zemljotres.

Svoju tezu nauènici su objavili u èasopisu "D¾iolod¾i", koji je glasilo Geolo¹kog dru¹tva Amerike, i upozorili da za ju¾ne delove Hrvatske, Crne Gore i Albanije treba ponovo proceniti moguænost pojave cunamija, pi¹u podgorièke Vijesti.

Prema reèima glavnog istra¾ivaèa Rièarda Beneta sa Univerziteta Arizona, rascep nastaje na delu gde evroazijska tektonska ploèa naseda i klizi preko biv¹eg dela afrièke ploèe, koji se naziva ju¾nojadranska mikroploèa.

"To je zona sudara. Dva kontinenta se sudaraju i grade planine", rekao je Benet.

Amerièki èasopis obja¹njava da se novi rascep, od podruèja severozapadno od Dubrovnika, u blizini Visa, pru¾a u smeru severozapada najmanje 200 kilometara ispod morskog dna.

Na svom najju¾nijem kraju, novootkriveni rascep povezan je sa seizmièki aktivnom zonom, koja je izazvala jake zemljotrese u Dubrovniku 1667. godine i u Crnoj Gori 1979. godine.

Istra¾ivanje, u kojem je osim profesora Beneta uèestvovalo jo¹ osam struènjaka sa Univerziteta Arizona i zagrebaèkog univerziteta, pokazalo je da se italijanska èizma pribli¾ava obali Hrvatske èetiri milimetra godi¹nje.

Nauènici su izraèunali da bi se tim tempom pribli¾avanja dve obale mogle spojiti za 50 do 70 miliona godina.

U tekstu se navodi da u regionu du¾ podmorskog rascepa nema dokaza o potresu velike jaèine u poslednih dve hiljade godina.

"Meðutim, ako je rascep takvog tipa da se mo¾e naglo pokrenuti, za regiju je potrebno ponovo proceniti opasnost od cunamija", rekao je Benet.

b92