Najavljen konkurs za WiMax licence

Started by Bred, 29-01-2008, 15:58:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ministarstvo za telekomunikacije Srbije najavilo je da æe raspisati konkurs za kori¹æenje WiMax tehnologije, koja omoguæava be¾ièni pristup Internetu i pru¾anje telefonskih usluga.

Kako je agenciji Beta reèeno u Ministarstvu, Nacrt pravilnika o minimalnim uslovima za raspisivanje javnog nadmetanja biæe objavljen na Internet stranici Ministarstva www.mtid.sr.gov.yu do kraja sedmice, a za pribli¾no 20 dana mo¾e se oèekivati javna rasprava.

Javno nadmetanje æe organizovati Republièka agencija za telekomunikacije (RATEL) nakon usvajanja Pravilnika i objavljivanja konaènog teksta u Slu¾benom glasniku.

"Ministarstvo smatra da æe putem vajmaks tehnologije da se ubrza primena Interneta u Srbiji, ¹to je veoma va¾no za razvoj na¹e ekonomije i dru¹tva u celini. Istovremeno æe ubrzati obezbeðivanje telefonskih usluga svim graðanima i re¹avanje problema dvojnika", navodi se u saop¹tenju.

Vajmaks ima ¹iri opseg od standardne be¾iène tehnologije i zbog toga je posebno pogodan za seoske sredine, gde nisu razvijene kablovska i fiksna mre¾a.

Ministarstvo je u nacrtu pravilnika predlo¾ilo da se podele regionalne licence po okruzima, kako bi Srbija vajmaks tehnologiju uvodila u skladu sa evropskom politikom decentralizacije i da bi omoguæila manjim firmama da konkuri¹u za licence.

U svim okruzima bi bile podeljene po tri licence za radiofrekvencijski opseg izmeðu 3,4 i 3,8 gigaherca, osim u Beogradu gde æe biti izdata samo jedna licenca jer je veliki deo opsega veæ ranije bio dodeljen.

b92