"Fajzerov" lek protiv pu¹enja izaziva ozbiljne psihièke poremeæaje

Started by Bred, 02-02-2008, 15:25:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug |

Ima sve vi¹e indicija da je lek protiv pu¹enja "èantiks", proizvod amerièkog farmaceutskog giganta "Fajzera", povezan s ozbiljnim psihièkim poremeæajima u pona¹anju ukljuèujuæi samoubistvo, saop¹tila je amerièka Uprava za hranu i lekove (FDA).

U saop¹tenju FDA se navodi da je analiza sluèajeva depresije, suicidnih misli i drugog neuobièajenog pona¹anja kod pacijenata koji su uzimali "èantiks" pokazala jaèu povezanost s tim lekom, preneo je Rojters. "Fajzer", najveæi svetski proizvoðaè lekova, veæ je poèetkom januara dodao na uputstvo za upotrebu leka protiv pu¹enja jaèe upozorenje da je bilo sluèajeva suicidnih misli i drugih poremeæaja u pona¹anju kod pacijenata koji su uzimali "èantiks".
Zvaniènici FDA sada tvrde da ima sve vi¹e dokaza o direktnoj povezanosti izmeðu uzimanja leka i samoubistava, ¹to u "Fajzeru" odbacuju uz tvrdnju da je samo reè o tome da se u nekoliko sluèajeva nije mogla iskljuèiti ta povezanost. U FDA ka¾u da su dosad primili izve¹taje o gotovo 500 sluèajeva suicidnih misli i 39 sluèajeva samoubistva, od kojih je veæina zabele¾ena u SAD.
Otkad je 2006. odobrena njegova upotreba "èantiks" je u Americi uzimalo oko èetiri miliona ljudi, a prodajom tog leka je u èetvrtom tromeseèju 2007. "Fajzer" ostvario prihode od 280 miliona dolara.

blic

pig_am_am


tarantulica


pig_am_am

a da,jeste...

profesor je rekao da je protiv pusenja najbolji lek onaj flaster  8)

:K