Nove tehnologije èine hirurgiju bezbednijom i ne ostavljaju o¾iljke

Started by Bred, 10-02-2008, 17:34:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nove tehnologije èine hirurgiju bezbednijom, skraæuju vreme oporavka i ne ostavljaju o¾iljke. Lekari i pacijenti zadovoljni su rezultatima. Mariji Viruet nedavno je operisana ¾uèna kesa kroz mali rez na dnu njenog stomaka.

«O¾iljak je veoma mali i br¾i je oporavak».

Doktor Pol Kursilou predaje ovu tehniku na Dreksel univerzitetu u Filadelfiji.

«To je odlièan naèin da udjete u stomaènu duplju. Veoma je bezbedan. Nalazi se na dobroj poziciji takoda mo¾emo da vidimo sve ¹to radimo. A, tu je i manje bolova zato ¹to ne seèemo ni jedan mi¹iæ».

doctor_tv_8jan08_210Doktor Kursilou pravi jedan rez i zatim koristi savitljivi instrument koji mo¾e da se pomera vi¹e kao hirurgova ruka nego dugaèak, kruti laparaskop koji su hirurzi koristili tokom poslednje decenije. Po¹to je rez napravljen na dnu stomaka, samo nekoliko ljudi mo¾da i primeti siæu¹nu taèku koja ostaje posle operacije. Hirurzi koriste ovu tehniku za uklanjanje obolele ¾uène kese i slezine, kako bi izveli histerektomiju i operisali bruh i debelo crevo.

«Oduvek smo tragali za neèim boljim i zaista mislim da æe to biti sledeæi korak u minimalno agresivnoj hirururgiji i to je zaista ne¹to dobro da se ponudi pacijentima».

Kursilou ka¾e da veruje da æe nove, jo¹ manje invazivne mere biti razvijene u nekoliko narednih godina, ¹to æe dana¹nje hirur¹ke prodore uèiniti zastarelim. 

snimke mozete downloadovati na izvornoj adresi http://www.voanews.com/serbian/2008-02-09-voa7.cfm