Ponovo olak¹ice za studente pri upisu godine

Started by Bred, 09-02-2008, 16:46:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ..


Milutinoviæ, meðutim, nije mogao da potvrdi da li æe se predlog radne grupe da se studentima prve i druge godine koji studiraju po programima zasnovanim na principima Bolonjske deklaracije ponovo omoguæi uslovan upis naæi pred Senatom BU do zavr¹etka zimskog semestra.
Interesantno je da je Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, juèe rekla da ne zna ni¹ta o inicijativi da se studentima i ove ¹kolske godine omoguæe odreðene olak¹ice pri upisu i poseban tretman.
- Ne bih da komentari¹em takve tvrdnje. Sigurno je da moramo razgovarati o rezultatima prolaznosti studenata, koji nisu zadovoljavajuæi. Moramo pratiti rezultate u ovoj ¹kolskoj godini i na kraju doneti odreðene zakljuèke. Ali na sednici Senata, koja je zakazana za sredu, neæe se razgovarati o olak¹icama za upis, jer to niko nije ni tra¾io - ka¾e za „Blic“ prof. dr Bokan.
Da podsetimo, iako je to predstavljalo direktno kr¹enje Zakona o visokom obrazovanju, univerziteti su zbog lo¹e prolaznosti bili prinuðeni da snize kriterijume za upis. Ministarstvo prosvete je tada dalo saglasnost da svi „bolonjci“ upi¹u narednu godinu ako osvoje najmanje 37 umesto Zakonom propisanih 60 ESPB bodova.
Maksimalan broj bodova, pokazuje analiza prolaznosti studenata koji studiraju po „Bolonji“, imalo je samo 21 odsto tada¹njih bruco¹a na Univerzitetu u Beogradu. To znaèi da 79 odsto studenata ne bi moglo da upi¹e godinu.

Reakcije na mastere i diplomce
Odluka Ministarstva prosvete da prihvati predlog studenata da im se izda pisani dokument da je diploma ranije diplomiranih jednaka onoj koju æe steæi masteri izazvala je razlièite reakcije univerzitetske zajednice.
Naime, u dodatku diplomi, koji æe dobijati svaki student, pisaæe da je njihova diploma ekvivalentna diplomi mastera iz iste struke. Svi diplomirani imaæe pravo da zatra¾e dodatak diplomi i da na taj naèin osiguraju svoju jednakost sa masterima.
- U dodatku diplomi stajaæe autentièno tumaèenje èlana 127 Zakona o visokom obrazovanju po kojem su diplomirani i masteri izjednaèeni u pravima - reèeno je juèe u Ministarstvu prosvete.
Meðutim, Sima Avramoviæ, predsednik Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu i profesor na Pravnom fakultetu, ka¾e da je nedopustivo me¹anje Ministarstva prosvete u akademska pitanja koja su u Zakonu o visokom obrazovanju stavljena u nadle¾nost Konferencije univerziteta Srbije (KONUSA).
Nemanja Stamenèiæ iz Studentske unije Srbije ka¾e da univerziteti moraju da prihvate odluku Ministarstva prosvete koje propisuje izgled javnih isprava pa i dodatak diplomi, odnosno njen sadr¾aj.

Veæa prolaznost u Novom Sadu
Na Univerzitetu u Novom Sadu 33 odsto akademaca uspelo je da ostvari predviðenih 60 ESPB bodova, jedna treæina studenata imala je izmeðu 40 i 59 ESPB, dok æe jedna treæina morati da ponavlja godinu.

Najbolju prolaznost na BU ostvarili su:
Arhitektonski fakultet 83,52 odsto
Medicinski fakultet 68,75 odsto
Farmaceutski fakultet 61,75 odsto
Matematièki fakultet 51,16 odsto
Elektrotehnièki fakultet 34,40 odsto
Fakultet za fizièku hemiju 31,51 odsto
*Procentualno je predstavljen broj studenata koji je uspeo da ostvari 60 ESPB. ESPB bodovi su mera optereæenja studenta i izra¾avaju koliko rada je potrebno ulo¾iti da bi se savladao odreðeni predmet.

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=29774