Kuænim sredstvima protiv nesanice

Started by Bred, 11-02-2008, 11:06:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kako odgovarajuæi napitak pre odlaska u krevet mo¾e da vam pomogne da br¾e utonete u san, savetuje beèki profesor Hademar Bankhofer.

Kao veoma pouzdan napitak u sluèaju nesanice Bankhofer preporuèuje èaj od metvice. Eterièna ulja iz listova metvice harmonizuju poremeæen vegetativni nervni sistem. Ka¹ièicu suvih listova metvice, prelijte prokuvanom vodom, ostavite da stoji pet do sedam minuta, zasladite medom i pijte mlako. Takoðe provereno sredstvo je i èaj od iglica jele. Sve¾e iglice jele dobro oprati i izgnjeèiti. Malu ka¹iku izgnjeèenih iglica prelijte sa èetvrt litre prokuvane vode. Dr¾ite dva minuta, zasladite medom i pre odlaska na spavanje popijte mlako.

Bankhofer tvrdi da postoje tri biljke koje deluju veoma smirujuæe: metvica, cvetovi hmelja i lavande. Osu¹eno lekovito bilje stavi se u lanenu vreæicu i smesti pored jastuka. Tako se eterièna ulja direktno udi¹u i utièu da se prijatno utone u san.

Ko ima probleme sa nesanicom ne mora uvek da tra¾i uzroènika kod sebe. Treba obratiti pa¾nju i na prozore bez zavesa ili roletni, svetleæe reklame koje direktno svetle u prozor, ukljuèeno po¾arno svetlo i sl. jer sve to ometa stvaranje hormona za spavanje - melatonina.

Èak i du¹ek mo¾e da utièe na nesanicu. Proverite, da li ba¹ morate da spavate na dva ili tri jastuka. Da li bi Vam mo¾da vi¹e odgovarao jastuk-rolna ili zdravstveni jastuk. Takoðe proverite, koliko je star du¹ek na kojem spavate. Posle sedam do deset godina du¹ek svakako treba promeniti.

b92