Ukradene dve Pikasove slike

Started by Bred, 09-02-2008, 15:43:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Cirih -- Dva ulja na platnu Pabla Pikasa (1881-1973) iz muzeja ©prengel u Hanoveru u Nemaèkoj, ukradena su na izlo¾bi u ©vajcarskoj.

Slike "Glava konja" (1962) i "Èa¹a i bokal" (1944) nestale su iz kulturnog centra u mestu Fefikon u istoènom delu ©vajcarske, prenele su svetske novinske agencije navodeæi da je njihova vrednost procenjena na tri miliona evra. Provalnici su na misteriozan naèin uspeli da uðu u zgradu, a kraða je otkrivena posle njihovog bega sa lica mesta po¹to su pokrenuli alarmni sistem.

Muzej ©prengel u Hanoveru obeæao je novèanu nagradu, èiji iznos jo¹ uvek nije poznat, onome ko pomogne u pronala¾enju umetnièkih dela.

Prva slika predstavlja sivu glavu konja u crno-belom ramu, a druga mrtvu prirodu u zlatnom ramu.

Ovo nije prvi put da su Pikasova dela ukradena u ©vajcarskoj. Jedan ©vajcarac i èetvorica Italijana, osuðeni su na kazne zatvora od èetiri do pet i po godina, po¹to su 1994. ukrali sedam slika koje su se na misteriozan naèin ponovo pojavile 2000.

Slavni ¹panski slikar va¾i za jednog od "najcenjenijih" meðu provalnicima.

U februaru 2007. su dva Pikasova ulja na platnu ukradena u Parizu iz doma jedne od njegovih unuka. Ukupna cena tih dela dostizala je 50 miliona evra.

b92

_d.0.t_

... da ne otvaram novu temu, nadovezacju ovo...

Ukradene slike Sezana, Degaa, Van Goga i Monea u Cirihu

Slike Sezana, Degaa, Van Goga i Monea, vredne vi¹e od 100 miliona ¹vajcarskih franaka (66 miliona evra), ukradene su iz muzeja u Cirihu, saop¹tila je danas lokalna policija.

Ciri¹ka policija nije iznela detalje o kraði, koja se dogodila u nedelju popodne.
Dva ulja na platnu Pabla Pikasa, vredna blizu tri miliona evra, ukradena su pro¹le srede sa izlo¾be u Fefikonu, nedaleko od Ciriha.


[blic]

_d.0.t_

Radio 24: Pronaðene slike ukradene u Cirihu

©vajcarski lokalni radio javio je da su pronaðene slike koje su nedavno ukradene prilikom jedne od najveæih kraði umetnina u Evropi, ali policija danas nije komentarisala te navode.

Prema navodima Radija 24, slike su pronaðene u ponedeljak uveèe u okolini univerzitetske bolnice za mentalne bolesti u Cirihu.
Podruèje oko bolnice je zatvoreno, a predstavnica ciri¹ke policije Judit Hedl izjavila je da je pronaðeno sumnjivo vozilo.
Ona je, meðutim, odbila da ka¾e da li se ono na bilo koji naèin dovodi u vezu sa oru¾anom kraðom poèinjenom 10. februara u tom gradu.
Iz privatne kolekcije E.G. Birle ukradene su èetiri slike - po jedna Sezanova, Degaova, Van Gogova i Moneova. Vrednost slika procenjena je na sumu od 180 miliona ¹vajcarskih franaka (112 miliona evra).
Radio 24 je preneo i da je nastojnik zgrade bolnice prona¹ao slike u nezakljuèanom vozilu kod klinike, koja se nalazi oko 500 metara od muzeja E.G. Birle.
Istra¾itelji su najavili da æe u danas toku popodneva dati informacije o toku istrage o ukradenim slikama.


[blic]