Ruska televizija o Ðinðiæu

Started by aziraphale, 22-02-2008, 18:04:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aziraphale

Ruska televizija o Ðinðiæu
22. februar 2008. | 17:05 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Na ruskoj dr¾avnoj televiziji sinoæ se èuo nesvakida¹nji komentar o onome ¹to se de¹avalo u Beogradu.

Voditelj je konstatovao kako scene sa ulica glavnog grada Srbije podseæaju na snimke iz vremena zbacivanja Slobodana Milo¹eviæa, kao i ubistva premijera Zorana Ðinðiæa. U jednom trenutku je rekao da je Ðinðiæ "zapadna marioneta", kao i da je "zaslu¾io metak".

"Upravo ti navijaèi, opijeni liberalnim obeæanjima, ispraæali su na onaj svet marionetu zapada, Zorana Ðinðiæa – èoveka koji je uni¹tio legendarnu srpsku vojsku i bezbednosne slu¾be, èoveka koji je Hagu predao heroje srpskog otpora u zamenu za apstraktnu ekonomsku pomoæ i koji je za to dobio zaslu¾eni metak. Ta je Srbija glasala za Tadiæa, koji na dan nacionalne ¾alosti nije na¹ao ni¹ta pametnije da radi nego da otputuje u Rumuniju. Na kraju krajeva ,moguæe je smisliti hiljajdu opravadanja za¹to se ni¹ta ne preduzima, ali je, u stvari, sve veoma jednostavno: ili se suprotstavlja¹ ili se potèinjava¹, æuti¹ i smiruje¹“, rekao je komentator nacionalne televizije.

___________________________________________________________________________________________________________________________


"Rusija je prijatelj Srbije!"
"Rusi su nasa pravoslavna braca!"
"Rusija nas stiti."
"Rusi su..."

OVO prijatelj?!
Ma, smece!!

tarantulica

#1
Snimak je bio postavljen na YouTube-u, ali je posle nekog vremena sklonjen  :ball2:

Vampire 666

Sramota...prvo azil grobarima srpskog naroda i zemlje Srbije, a sad i ovo...kakvi licemeri...Ameri i ostali 'zapadnjaci' bar igraju otvorenih karata, a ovi...zabijaju noz u ledja koja treba da cuvaju...

aziraphale

izvolte vest iz blica:
http://www.blic.co.yu/politika.php?id=31461

kao i pomenuti snimak (avaj, bez prevoda):
http://ru.youtube.com/watch?v=i7yE8NgVdJ0

pa ko zna ruski...

Girl

Ja ne znam kako neko i dalje moze da govori za Ruse da su nasi prijatelji, a gledaju samo svoj interes, ma... bezi...

Darker

Mi smo tragièan narod. Juèe je trebalo da bude slu¾eno opelo na¹em narodu, a ne "molibden"...

darusaz

[youtube=425,350]7rJkTDSqjEI[/youtube]

Ма Руси су.  :ziveli Баћушке.  :wink:

dirigent

To je samo jedan novinar u medijskom zanosu. I nemojte ga poistovecivati sa DRZAVNOM politikom Rusije.

      Djindjic je bio jedan od nasih najboljih politicara i u njegovo vreme umeo je sjajno da pozicionira nase drzavne interese.
       Verovatno bi i on sam bio na najvecem ispitu da je doziveo ove dane , ali mislim da nikad ne bi trampio Kosovo za EU . Tu bi presudio njegov makjavelisticki pragmatizam.
       Ali to ne mozemo znati i treba ostaviti coveka na miru u grobu , za nas je uradio dosta.
       
       A sto se ruskog novinara tice, covek se zaneo... Nemojte ocekivati da ce ruski ministar spoljnih poslova da kaze , jeste ima covek pravo.
       Cak mislim da je novinar hteo da iskaze vaznost ovog skupa i nase solidarnosti u pozitivnom svetlu, ali zbog povrsnog poznavanja nase inace slozene politicke situacije prosto potrgao pogresne arumente.

Vampire 666

Neka je i jedan glupi novinar, ali zahteva izvinjenje od strane najvisih politicara u Rusiji, upravo da bi dokazali da to nije njihov stav...mada mi nesto govori da se oni precutno slazu s ovim novinarcicem...

Bred

BoKte, kolika se frka digla ...
:wall: :nonono:
Quote from: dirigent on 23-02-2008, 08:30:09
To je samo jedan novinar u medijskom zanosu. I nemojte ga poistovecivati sa DRZAVNOM politikom Rusije.

      Djindjic je bio jedan od nasih najboljih politicara i u njegovo vreme umeo je sjajno da pozicionira nase drzavne interese.
       Verovatno bi i on sam bio na najvecem ispitu da je doziveo ove dane , ali mislim da nikad ne bi trampio Kosovo za EU . Tu bi presudio njegov makjavelisticki pragmatizam.
       Ali to ne mozemo znati i treba ostaviti coveka na miru u grobu , za nas je uradio dosta.
       
       A sto se ruskog novinara tice, covek se zaneo... Nemojte ocekivati da ce ruski ministar spoljnih poslova da kaze , jeste ima covek pravo.
       Cak mislim da je novinar hteo da iskaze vaznost ovog skupa i nase solidarnosti u pozitivnom svetlu, ali zbog povrsnog poznavanja nase inace slozene politicke situacije prosto potrgao pogresne arumente.

_d.0.t_

Quote from: 'dirigent'To je samo jedan novinar u medijskom zanosu. I nemojte ga poistovecivati sa DRZAVNOM politikom Rusije.
nema veze shto je novinar DRZHAVNE televizije?

dirigent

Nema.
    A znate kakvi su generalno novinari kad prenose izjave politicara .
     Cekaju svaku priliku da u zelji za senzacionalizmom , putem zamene teza u polucitatu izvuku iz konteksta sta je neko rekao , pa izvedu posredan (svoj zakljucak) sta to u stvari znaci.
     Novinari su nekad gori od advokata...

Girl

Neka se sami Rusi izvine, necemo valjda mi da trazimo opravdanje za onakav komentar!!

Vampire 666

#13
 25.02.2008 , Beograd
Saopštenje LDP
Srbija mora da zaštiti sopstveni integritet


Poslanička grupa Liberalno demokratske partije zahteva od Dragoljuba Mićunovića, predsednika Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije hitno sazivanje sednice tog tela povodom skandalozne izjave emitovane na ruskoj državnoj televiziji u kojoj je pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić optužen da je bio "marioneta Zapada" i da je "zaslužio metak".

LDP smatra da se ruska državna televizija koja u toj zemlji ima status oficijelnog medija koji izražava ,,državne stavove", na ovaj način grubo umešala u unutrašnje političke odnose u Srbiju pravdajući podmuklo političko ubistvo demokratski izabranog premijera jedne nezavisne države. Tolerisanje ovakvog čina bi značilo da Srbija dozvoljava mešanje u svoje unutrašnje odnose i pristaje na omalovažavanje domaćih institucija, uključujući i sud koji je osudio odgovorne za ubistvo Zorana Đinđića.

Smatramo da je poslednji trenutak da parlamentarni Odbor za inostrane poslove zaštiti međunarodni položaj i ugled Republike Srbije. Dosadašnji napori Ministarstva spoljnih poslova koji su učinjeni ovim povodom bili su nedovoljni i neefikasni. Zbog toga LDP traži od Odbora za inostrane poslove da uputi zahtev Vladi Ruske Federacije da se bezuslovno i bez ikakvog odlaganja javno ogradi od neprihvatljivog stava izrečenog na televiziji u kojem ima efektivnu vlasničku i programsku kontrolu i da uputi jasno i ubedljivo izvinjenje našoj državi i svim njenim građanima.

Ukoliko Vlada Ruske Federacije to ne učini bez odlaganja, LDP će insistirati da Odbor za inostrane poslove i Narodna skupština nalože Vladi Srbije da, preko ministra spoljnih poslova, odmah povuče srpskog ambasadora u toj državi. To je jedini način da se u ovom trenutku, u skladu sa pravnim poretkom Srbije i relevantnim odlukama nadležnih organa, zaštite suverenitet i dostojanstvo Srbije u međunarodnim odnosima.



NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

ODBOR ZA INOSTRANE POSLOVE

Dragoljub Mićunović

predsednik



Poštovani g. Mićunoviću,

Poslanička grupa Liberalno demokratske partije (LDP) u Narodnoj skupštini Republike Srbije zahteva da sazovete hitnu sednicu Odbora za inostrane poslove kako bi se razmotrila spoljnopolitička situacija nastala posle skandalozne izjave emitovane na ruskoj državnoj televiziji u četvrtak 21. februara 2008. godine.

U večernjem informativnom programu ove televizije, koja je u vlasništvu države (Vlade Ruske Federacije) i ima odlučujući uticaj na javno mnjenje te zemlje, komentator je izjavio da je pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić bio ,,marioneta Zapada" i da je ,,zaslužio metak". Time su na najgublji način povređeni suverenost Republike Srbije i demokratska i politička osećanja njenih građana.

Državna televizija koja u ruskom medijskom sistemu praktično ima status oficijelnog medija koji izražava ,,državne stavove", na ovaj način je povredila suvereno pravo građana Srbije da na demokratskim višepartijskim izborima slobodno biraju zakonodavnu i izvršnu vlast u sopstvenoj zemlji. Ruska televizija se upustila u uređivanje političkih odnosa u Srbiji, negirajući opšteprihvaćeno demokratsko načelo da se samo u regularnom političkom i izbornom postupku može odlučivati o nosiocima državnih funkcija u našoj zemlji.

Liberalno demokratska partija smatra da je anticivilizacijski opravdavati bilo koje ubistvo. Opravdavanje ubistva premijera jedne zemlje je i mnogo više od toga; ovde je reč o neprijateljskom aktu podrške organizatorima i izvršiocima političkog ubistva učinjenog na podmukao način i sa jasnim političkim motivom. Pored toga, ovakav skandalozan istup u sebi sadrži i najgrublje mešanje u unutrašnju i spoljnu nezavisnost srpskog pravosuđa tako što se nipodaštava provostepena sudska presuda kojom su osuđeni zločinci koji su u atentatu ubili pokojnog predsednika Vlade Zorana Đinđića u nameri ugrožavanja ustavnog poretka zemlje.

Pokojni Zoran Đinđić bio je legalni i legitimni predsednik Vlade koji je svojim ukupnim političkim angažmanom presudno doprineo konstituisanju Srbije kao suverene demokratske zemlje u kojoj se najvažnije odluke donose u postupcima uobičajene neposredne (periodični fer izbori) i posredne demokratije (kroz odluke izabranih državnih organa). O tome svedoči i činjenica da je Srbija, u vreme kada je njen predsednik Vlade bio Zoran Đinđić, bila punopravna i primerna članica OEBS i načinila odlučujuće korake prema članstvu u Savetu Evrope. Smatramo da je nedopustvo da zvanična televizija bilo koje druge države, a naročito one koja je u ozbiljnom sukobu upravo sa OEBS-om povodom opstrukcije posmatranja i kontrole izbornog postupka, na ovaj način osporava demokratski legitimitet instituicija u Srbiji i opravdava jedan od najtežih zločina u svakoj uređenoj pravnoj državi.

Smatramo da je poslednji trenutak da parlamentarni Odbor za inostrane poslove zaštiti međunarodni položaj i ugled Republike Srbije. Dosadašnji napori Ministarstva spoljnih poslova koji su učinjeni ovim povodom bili su nedovoljni i neefikasni. Zbog toga zahtevamo da Odbor za inostrane poslove uputi zahtev Vladi Ruske Federacije da se bezuslovno i bez ikakvog odlaganja javno ogradi od ovakvog stava izrečenog na televiziji čiji je vlasnik i u kojem ima efektivnu vlasničku i programsku kontrolu i da uputi jasno i ubedljivo izvinjenje Republici Srbiji i svim njenim građanima.

Ukoliko Vlada Ruske Federacije to ne učini bez odlaganja, zahtevamo da Odbor za inostrane poslove i Narodna skupština Republike Srbije nalože Vladi Republike Srbije da, preko ministra spoljnih poslova, odmah povuče ambasadora naše zemlje u toj državi. Time bi naši državni organi učinili sve što mogu kako bi, u skladu sa pravnim poretkom Srbije i relevantnim odlukama nadležnih organa, zaštitili suverenitet i dostojanstno naše države u međunarodnim odnosima.



S poštovanjem,



NARODNI POSLANIK

Čedomir Jovanović