Slepi pacijent progledao zahvaljujuæi zubu?

Started by Bred, 03-03-2008, 15:45:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta-AFP | 03.03.2008 - 09:04

Jedan Irac, koji je oslepeo posle jedne eksplozije pre dve godine, ponovo vidi zahvaljujuæi hirur¹koj intervenciji, koja se sastoji od ugraðivanja zuba u oko, preneli su irski mediji.

Bob Maknikol (57), iz zapadnog dela Irske, izgubio je vid u novembru 2006. godine u ekploziji teènog aluminijuma u jednoj fabrici za recikliranje.
Iako su mu lekari rekli da neæe vi¹e moæi da vidi, Maknikol je rekao da je èuo za èudotvornu operaciju koja se sprovodi u oftalmolo¹koj klinici u Brajtonu, u Britaniji.
Ta operacija, eksperimentalna u Italiji 60-tih godina, sastoji se od stvaranja podupiraèa na ve¹taèku ro¾njaèu na osnovu celog zuba, ukljuèujuæi i njegov koren.
Maknikolov sin Robert (23) je obezbedio zub ocu, tako da je napravljena rekonstrukcija desnog oka pacijenta. Zub je ugraðen, kao i soèivo koje je potom name¹teno tako ¹to je u zubu probu¹ena rupa.
Hirur¹ka intervencija je trajala vi¹e od 15 sati.
"Postoji 65 odsto ¹anse da skroz progledam. Sada dovoljno vidim da mogu da se sam kreæem i da èak gledam i televiziju", rekao je pacijent i dodao da se obièno koristi zub samog pacijenta.
Tehniku, koja se struèno zove osteo-odonto-keratoproteza, izmislio je italijanski nauènik Benedeto Strampeli 1956. godine.
"To je alternativa za transplantaciju ro¾njaèe, kada ona nije moguæa, ali to ne znaèi da zub skroz zamenjuje oko", rekao je belgijski struènja Bernar Di¹en.
Prema njegovim reèima, do sada je uraðeno izmeðu 500 i 600 takvih intervencija.

http://www.blic.co.yu/slobodnovreme.php?id=32614

Girl