Fudbalska Mafija: Pravila Igre - Insajder od 21.01. na B92

Started by nasty girl, 16-01-2008, 09:59:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Darker

Ma dobro, neka je polovina taèna, i neka se polovina te polovine doka¾e-opet je velika stvar.
Samo da je neko ne smakne :run

nasty girl

ja koliko znam insajder je poslao tim novinama (i stranim i nasim) ceo snimak razgovora sa lenartom....

nasty girl



INSAJDER: "Ako se zna, onda to nije tajna"!


Èetvrta emisija serijala Insajder "Pravila igre" televizije B92, posveæenog malverzacijama u domaæem fudbalu, bavi se sumnjivim transferima igraèa u inostranstvo i finansijskim poslovanjem Crvene zvezde i Partizana, sa akcentom na zanemarljivim sumama koje su dr¾avi od 2003. godine i uvoðenja odgovarajuæeg Zakona plaæane na ime poreza na dobit.

Insajder tvrdi da su dva najveæa srpska kluba, sa moænim za¹titnicima iz sveta politike, od prodaje fudbalera zaradila najmanje 300 miliona evra, da je veliki deo tog novca zavr¹io na privatnim raèunima ili raèunima sumnjivih partnerskih firmi, dok je dr¾ava u potpunosti ostala uskraæena za svoj deo.

Glavni sagovornici su bili nekada¹nji predsednik Partizana Ivan Æurkoviæ i biv¹i èlan Upravnog odbora Zvezde Bo¾idar Ceroviæ.

Oni su poku¹ali da relativizuju tvrdnje Insajdera, prièajuæi o novcu koji od inostranih klubova ne sti¾e odjednom nego u ratama, kao i o velikim tro¹kovima, sa kojima se jedan veliki klub svakodnevno suoèava.

"Tokom devedesetih smo izgradili sportski centar Teleoptik, kojem se dive Bajern, Real i svi koji doðu ovde. Obnovili smo stadion, imamo igraèe koji su profesionalci, ne igraju besplatno. Partizan ima 250 zaposlenih, rentira izmeðu 80 i 100 stanova za svoje fudbalere, tro¹i novac na putovanja, hotele, hranu...", rekao je Æurkoviæ.

U emisiji je reèeno da je Zvezda prilikom prodaje igraèa pravila dvostruke ugovore, a kao primer su navedeni prelasci Gorana Druliæa u Saragosu i Zorana Njegu¹a u madridski Atletiko.

Falsifikovani su potpisi fudbalera, u njihovo ime su otvarani devizni raèuni, a novcu sa tih raèuna posle se gubi svaki trag. Zbog toga su, uostalom, veæ uhap¹eni Dragan D¾ajiæ, Vladimir Cvetkoviæ i Milo¹ Marinkoviæ.

©to se tièe Partizana "provaljeno" je da postoji firma "Karan Limited" sa sedi¹tem u Luksemburgu, preko koje su, poèev¹i od 1989. godine, i¹li svi odlasci crno-belih fudbalera u inostranstvo.

Æurkoviæ je rekao da je ta firma pobedila na konkursu koji je klub raspisao i da njeno sedi¹te nije bilo u Humskoj, kako tvrdi Insajder.

"Partizan je nalazio klubove u koje su igraèi odlazili, a ta advokatska kancelarija je asistirala prilikom potpisivanja ugovora".

On je priznao da je kao predsednik Partizana imao ovla¹æenje da potpisuje naloge za prebacivanje novca sa raèuna firme "Karan", ali je naveo da nije mogao da zloupotrebi taj novac, zato ¹to je sve moralo da "proðe" kroz Upravni odbor kluba. Isto va¾i za nekada¹njeg generalnog sekretara ®arka Zeèeviæa.

"Niko nikada iz Partizana nije uzimao procenat od transfera. Pa Zeèeviæ je profesionalac u Partizanu, ima platu i premije. Upravni odbor je sve znao".


Transfer Ke¾mana "jedan od najèistijih"

Pomenuti su zahtevi dr¾avne Komisije za ispitivanje zloupotreba i Poreske uprave da se ispita kako je 15 miliona maraka od transfera sklonjeno na privatni raèun biv¹eg funkcionera Partizana i srpskog premijera Mirka Marjanoviæa u luksembur¹koj "Rot¹ild" banci.

"Za to prvi put èujem. Ja sam ponosan na taj period, jer niko iz Partizana nije optu¾en, procesuiran ili osuðen", odgovorio je Æurkoviæ.

Transfer Mateje Ke¾mana u PSV Ajndhoven za 28 miliona maraka, on je nazvao "jednim od najèistijih".

"Partizan je dobio sav taj novac, ustvari nisam siguran da li je bilo svih 28, bilo je tu nekih uslova, mo¾da smo na kraju dobili 25 miliona. Prièe o reflektorima koje æe Filips da izgradi na na¹em stadionu nemaju veze sa onim ¹to pi¹e u ugovoru, to je samo pomenuto (u medijima)", objasnio je sada¹nji predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Na pitanje da li je na taj prihod plaæen porez dr¾avi, Æurkoviæ je smu¹eno rekao: "Ne znam, to su tehnièki detalji, o tome je brinulo raèunovodstvo"!

Æurkoviæ je priznao postojanje "sestrinskih" firmi koje su organizovale nagradnu igru "Bingo" i telefonski servis "Hotline".

Insajder ¹pekuli¹e da je Partizan zahvaljujuæi politièkim vezama sa tada¹njim direktorom PTT-a Miloradom Jak¹iæem, tako zaradio izmeðu 30 i 40 miliona maraka.

"Imali smo procenat od tih igara, '¾iva para' je padala u kasu. Ali to se sve zna, a ako se zna, onda to nije tajna", ponovo je Æurkoviæ poku¹ao da relativizuje stvari.

©to zaradim - potro¹im, ¹to dobijem - izgubim

Slobodan Laloviæ, koji je poèetkom decenije bio u Komisiji za zloupotrebe, rekao je da je to telo ¾elelo da se pozabavi mahinacijama u sportu, ali da mu je neimenovana osoba poruèila da bi to bilo "najopasnije".

"Krajem devedesetih je èak Mira Markoviæ poku¹ala da preuzme Zvezdu i Partizan. To znaèi da je tamo bilo mnogo para, ali i da su klubovi imali dovoljno moæne ljude da se odupru tako va¾noj osobi", istakao je Laloviæ.

U periodu od 2003. do 2007. godine, zajednièko Partizanu i Zvezdi je to da su prikazivali finansijsko poslovanje tako da su i jednima i drugima prihodi bili manje-vi¹e u istoj ravni sa rashodima, pa su za porez na dobit (po stopi od deset odsto) izdvajane vi¹estruko manje sume od realnih, reèeno je u Insajderu.

U godini kada se plasirao u Ligu ¹ampiona, Partizan je prijavio prihode u visini od 10,5 miliona evra, dok je Insajder pau¹alnom procenom - pozivanjem na iznose transfera objavljene na specijalizovanim internet sajtovima, odnosno na sistem premiranja klubova od strane UEFA, do¹ao do gotovo dvostruko veæe sume - 18,9 miliona evra.

Po¹to je 2006. godine prodala gotovo sve najbolje fudbalere u inostranstvo, Zvezda je prijavila prihod 16,5 miliona evra, a stvarno je samo od transfera i utakmice sa Milanom zaradila 24,5 miliona, ka¾e Insajderova kalkulacija.

Te godine crveno-beli su prijavili rashod u visini od 1,3 milijarde dinara, odnosno oko 16 miliona evra. U papirima se ti tro¹kovi pravdaju na razlièite naèine, izmeðu ostalog kao "amortizacija" ili "nematerijalni tro¹kovi".

Èinjenica je da su "veèiti rivali" na ime poreza na dobit za èetiri godine zajedno platili dr¾avi samo oko 800.000 evra.

(MONDO, foto: MN Press)

Phenomenon

Какав је мутаген онај Ћурковић. Ко би рекао да неко ко је толико покрао, не уме да слаже нормално. Па он сам себе хвата у лаж. Најјаче је кад почне да трокира па понавља исту реч по милион пута.  :wall: :wall: :wall:

mikele

''Апсолутно,апсолутно''- рече Ћурковић :lol2: :lol2: :lol2:

hulio_salinas

"Ako se zna, onda to nije tajna"

"Ma ne, ne, ne, ne... Ma ne.. Nikako. To nema sanse... ne, ne, ne... ma to su price."
vs
"Ma to su nam bile najsladje pare. "Ziva para"... te igre na srecu... i to..."


"Pa ne znam... Moguce je, ali ja ne znam nista o tome. Ja nisam bio za taj finansijski deo."
vs
"Nema sanse da bilo ko zaradi od prodaje igraca."