Fidel Kastro odustaje od vladavine

Started by Bred, 19-02-2008, 16:43:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta, Tanjug
Havana, Pariz -- Kubanski predsednik Fidel Kastro saop¹tio je danas da odustaje od rukovoðenja dr¾avom, na èijem èelu je od 1959. godine.

Silazak sa vlasti: Fidel Kastro (FoNet, arhiva)

"Ne ¾elim niti æu prihvatiti, ponavljam, ne ¾elim niti æu prihvatiti mesto predsednika Dr¾avnog saveta ili glavnog komandanta", navodi se u Kastrovom pismu koje prenose kubanski mediji. Kastro (82) se povukao iz javnosti po¹to je 31. jula 2006. saop¹tio da ima zdravstvenih problema i da vlast privremeno prenosi na svog mlaðeg brata Raula Kastra (77).

Fidel Kastro tada je podvrgnut komplikovanoj operaciji zbog unutra¹njeg krvarenja.

SAD oèekuju promene na Kubi, EU spremna da na dijalog

su danas izrazile nadu da æe povlaèenje dugogodi¹njeg kubanskog lidera Fidela Kastra sa vlasti oznaèiti poèetak demokratske tranzicije na Kubi, dok je Evropska unija saop¹tila da je spremna da obnovi odnose sa zemljom koji su delimièno zamrznuti tokom Kastrove vladavine.

Povodom Kastrovog odlaska s dr¾avnih funkcija, Peking je pozdravio Kastra kao "revolucionarnog voðu" i "starog prijatelja Kine".

Fidel Kastro je danas saop¹tio da odustaje od rukovoðenja dr¾avom, posle skoro 50 godina vladavine.

Amerièki predsednik D®ord¾ Bu¹ (George W. Bush) rekao je danas u Kigaliju, u Ruandi, da smatra da æe Kastrov odlazak oznaèiti poèetak "demokratske tranzicije" na Kubi koja æe na kraju voditi slobodnim i fer izborima.

Bu¹ je dodao da su SAD spremne da pomognu Kubi u tim promenama.

SAD su pre vi¹e od èetiri decenije uvele ekonomski embargo Kubi u poku¹aju da izoluju Kastra, koji je do¹ao na vlast 1959. godine.

Predstavnici Evropske komisije danas su saop¹tila da je EU spremna da poène sa Kubom "konstruktivan politièki dijalog".

U Briselu je najavljo da æe evropski komesar za pomoæ Luj Mi¹el posetiti Kubu 6. i 7. marta.

Odnosi EU i Kube su se pogor¹ali 2003. godine kada je Brisel zamrznuo diplomatske odnose sa Havanom, nakon hap¹enja 75 disidenata, od kojih su mnogi prisustvovali prijemima u evropskim ambasadama na Kubi.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saop¹tilo da su Kina i Kuba prijateljske zemlje i da æe Peking nastaviti da razvija saradnju i prijateljske odnose sa tom zemljom.

Komunistièke partije dve zemlje, koje su dugo bile na distanci, pojaèale su proteklih godina odnose, a kineski predsednik Hu Ðintao je posetio Kubu u novembru 2004. godine.

Kuba je od tada drugi spoljnotrgovinski partner Kube, posle Venecuele, sa razmenom od oko dve milijarde dolara 2006. godine.

Lider ruske Koministièke partije Genadij Zjuganov danas je pozdravio "hrabru odluku" kubanskog lidera koju je, kako je ocenio, doneo "u interesu svoje zemlje i svog naroda".

Zjuganov je rekao da je Kastro "genijalni politièar koji je visoko istakao zastavu slobode".

"Odlazak Kastra otvara put veæoj demokratiji"

Pariz se nada da odluka Fidela Kastra da se povuèe sa vlasti na Kubi "otvara novi put" koji vodi ka veæoj demokratiji, izjavio je danas francuski dr¾avni sekretar za evropska pitanja ®an Pjer ®uje, ocenjujuæi da je "kastrizam bio simbol totalitarizma".

"Mo¾emo samo da se nadamo da æe se posle njegovog povlaèenja otvoriti novi put koji æe doneti vi¹e demokratije toj zemlji", rekao je ®uje radiju Evropa 1. On je ocenio da je Kastrovu vlast obele¾ilo to ¹to nije bilo dovoljno reformi, ¹to nije razumeo evoluciju, naroèito krajem sedamdesetih i poèetkom osamdesetih godina, kao ni evoluciju koja se dogodila posle pada Berlinskog zida i Sovjetskog saveza.

®uje, jedan od ministara koji su u desnièarsku vladu Fransoa Fijona do¹li iz redova levice, ocenio je da je Kastro u poèetku omoguæio odreðenu nezavisnost u odnosu na preveliko prisustvo SAD u centralnoj Americi.

vucko81

Лешинари се већ јављају да заузму Кубу, срамота!

Vampire 666

Komunizam polako ali sigurno odumire...

endi

Quote from: Vampire 666 on 19-02-2008, 19:42:56
Komunizam polako ali sigurno odumire...
...a dolaze kapitalistièke bombe, naravno u skladu sa demokratskim naèelima! :djavo

dirigent

Sta god mi misilili o partisanen in kukuruzen jedno stoji .

      Oni su svoj sistem placali svojom krvlju , pa koliko god se pokazzalo da je pusta utopija. Ovi drugi svoj sistem placaju novcem , a kad bi ih neko pitao da poloze glavu na panj za svoje kapitalisticke ideale , platili bi nekog drugog da to obavi umesto njih.

Vampire 666


Bojana 153

Osam godina sam se intenzivno druzila sa cerkom kubanskog ambasadora. Imala sam prilike da vidim kako Kubanci razmisljaju i zive. Taj narod je toliko jadan i izmucen. Kastra vole toliko da mu ljube sliku kad prodju kraj nje. a zive vec 40 godina u krajnjoj bedi.(Verujete li da oni u kuci na Kubi nisu imali ni telefon, ni kompjuter?!) Taj narod se ni po koju cenu ne zeli prodati. Trpe stojicki, zive u nadi da ce uspeti da zadrze dostojanstvo.

Vampire 666

i dostojanstveno svake godine desetine hiljada emigrira u SAD...

Bred

Raul Kastro novi predsednik Kube
Autor: Tanjug |


Kubanski parlament izabrao je danas Raula Kastra, brata Fidela Kastra, na mesto predsednika Dr¾avnog saveta, najvi¹eg organa izvr¹ne vlasti, ¹to znaèi da je on i novi predsednik zemlje i novi vrhovni komandant vojske.

Parlament, sa 614 poslanika, je izabrao i 31 èlana dr¾avnog saveta, a prvi potpredsednik je Hose Ramon Maèado Ventura, zastupnik tvrde struje Komunistièke partije, javio je Rojters.
Raul Kastro je bio uvek u senci svog velikog brata. Za njega ka¾u da je ipak vi¹e okrenut jaèanju privrede, odnosno èime da napuni trpeze obiènih Kubanaca, nego ideolo¹kom ratu sa SAD.
Pro¹le godine je èak pru¾io "maslinovu granèicu" Va¹ingtonu, izjaviv¹i da je otvoren za razgovore, ali samo kad D¾ord¾ Bu¹ ne bude vi¹e predsednik SAD. Bu¹ova administracija je poo¹trila privredne sankcije Kubi, nametnute pre vi¹e decenija, i uvela zabranu putovanja na Kubu. Va¹ington je bio odbacio njegovu ponudu obja¹njavajuæi da je Raul u stvari "Fidel lajt" (laka verzija Fidela) i ocenio da je samo do¹lo do "smene jednog i imenovanja novog tiranina".

Fidel Kastro je 21. februara saop¹tio da se iz zdravstvenih razloga povlaèi sa polo¾aja ¹efa dr¾ave, ¹to je postao jo¹ 1959. godine, podsetila je britanska agencija.
On se jula 2006. godine povukao iz javnog ¾ivota zbog hirur¹ke intervencije na stomaku i od tada se vi¹e nije pojavio u javnosti. Vlast je privremeno bio predao svom bratu Raulu. Ostareli kubanski lider ozbilno naru¹enog zdravlja æe ipak nastaviti da utièe na dr¾avnu politiku kao prvi sekretar vladajuæe Komunistièke partije.

blic

darusaz

Мудро речено. Сличним речима је једна моја пријатељица, иначе Луксембуржанка југословенског порекла оценила своје земљаке!

Quote from: dirigent on 20-02-2008, 17:39:55
Sta god mi misilili o partisanen in kukuruzen jedno stoji .

      Oni su svoj sistem placali svojom krvlju , pa koliko god se pokazzalo da je pusta utopija. Ovi drugi svoj sistem placaju novcem , a kad bi ih neko pitao da poloze glavu na panj za svoje kapitalisticke ideale , platili bi nekog drugog da to obavi umesto njih.

Vampire 666