Britanske slu¾be, Dajana i Balkan

Started by Bred, 27-02-2008, 14:10:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta
London -- Pripadnik britanske ¹pijunske agencije MI6 predlo¾io 1993. ubistvo "jednog radikalnog srpskog nacionaliste".

Meðutim, ta ideja odmah je odbaèena, reèeno je juèe na sudskom pretresu u vezi s pogibijom princeze Dajane. Zvaniènik MI6, identifikovan kao "A", rekao je sudu da je zamislio ideju "navoðen humanizmom" kako bi poku¹ao da spreèi jo¹ veæe krvoproliæe na Balkanu.

"Javila mi se misao da mo¾da imamo odgovornost da istra¾imo da li bi trebalo da imamo plan u sluèaju da ova radikalna osoba, ovaj lider, doðe na vlast u Srbiji", odnosno u tada¹njoj SRJ, rekao je A u istrazi.

On nije identifikovao metu, ali je negirao navode biv¹eg èlana te slu¾be Rièarda Tomlisona da je plan bio usmeren protiv biv¹eg predsednika Srbije Slobodana Milo¹eviæa.

Taj slu¾benik MI6 ocenio je da bi to bilo "apsurdno", buduæi da je Milo¹eviæ u to vreme smatran sredi¹njom figurom za diplomatske napore da se okonèaju ratovi na Balkanu.

Istraga o smrti princeze Dajane i njenog ljubavnika Dodija al-Fajeda u saobraæajnoj nesreæi 1997. godine ispituje navode Dodijevog oca Mohameda da su ih ubile britanske bezbednosne slu¾be.

Plan o ubistvu lidera na Balkanu relevantan je za saslu¹anje zato ¹to se postavlja pitanje da li bi MI6 ikada izvela ubistvo, ¹to je na saslu¹anju pro¹le nedelje emfatièno negirao njen biv¹i ¹ef Rièard Dirlov.

Slu¾benik MI6, koji je naveo da je obuèavan u slu¾bi tokom Hladnog rata, rekao je: "Iznenada sam suoèen sa situacijom gde se bavimo krvavim graðanskim ratom u sredi¹tu Evrope, gde je ubijeno desetine hiljada nevinih ljudi".

U to vreme postojala je zabrinutost da bi Milo¹eviæ mogao biti svrgnut i da bi ga mogao zameniti nacionalistièki ekstremista, ¹to bi vodilo jo¹ veæem etnièkom èi¹æenju i veæem broju smrti, objasnio je A.

Prema nacrtu plana, trebalo je da se iskoriste ili disidenti u Jugoslaviji ili britanske "vojne opcije", naveo je A, odbijajuæi, meðutim, da iznese vi¹e detalja.

Prema njegovim reèima, on je tu ideju izneo u kratkom razgovoru sa jednim od ¹efova MI6 i tada mu je reèeno da je "stavi na papir".

Kada je predlog otkucan, jedan od nadreðenih mu je rekao da je predlog izazvao kome¹anje i da je "izdato nareðenje da se uni¹ti dokument".

Istra¾ioci u Velikoj Britaniji i Francuskoj zakljuèili su da su Dodi i Dajana poginuli u saobraæajnoj nesreæi dok su poku¹avali da pobegnu od fotografa, kao i da je njihov vozaè Henri Pol, koji je takoðe poginuo, bio pijan.

Mohamed al-Fajed je izneo optu¾bu da su oni ubijeni po nareðenju princa Filipa, mu¾a kraljice Elizabete, zato ¹to kraljevska porodica nije mogla da prihvati da bi Dajana mogla da se uda za Dodija, egipatskog muslimana.

b92

_d.0.t_


peho_atropin

Pa sta bi ti?Nece sigurno reci :"Planirali smo da ubijemo Seselja!?"Pa i ovako im pravi cirkus u Hagu!Kao sinoc na primer!
A da Britanci kazu da su hteli da ga ubiju,to bi tek bila havarija!

Bred

ma polako izlazi na videlo da su hteli da koknu i Milosevica i Sekija ...
:wink: :K

_d.0.t_

Quote from: 'peho_atropin'Pa sta bi ti?Nece sigurno reci :"Planirali smo da ubijemo Seselja!?"
nisam znao da je princeza Dajana bila sa Shesheljem...  :hmm :siza:

ne bih ja nishta, Britanska sluzhba nikada nije davala objashnjenja o svojim postupcima niti se ikad pravdala...

Quote from: 'Bredma polako izlazi na videlo da su hteli da koknu i Milosevica i Sekija ...
imash insajdera u MI6?
i kako to polako izlazi na videlo. il' je izashlo il' nije... a od svega cje ostati samo predpostavke.

Bred

dot, DECHOKONJO, ti bar citas blic, koliko vidim, http://www.blic.co.yu/svet.php?id=30454
:wink: :K

_d.0.t_

^odlichna mocj zapazhanja... al' nisam prochitao gore navedeni... sad cju.


Quote from: 'Bred'dot, DECHOKONJO

[off]volim kad mi tepash...[/off]  :siza: