"Jednakost poèinje u kuæi"

Started by Bred, 28-02-2008, 13:00:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Njujork -- Finski ministar kulture i sporta ima poruku za mu¹karce: poma¾ite vi¹e u kuæi i oko dece i provodite vi¹e vremena s porodicom.

"Jednakost poèinje u kuæi", kazao je Stefan Valin u intervjuu koji je dao na margini godi¹njeg zasedanja Komisije o statusu ¾ena u Ujedinjenim nacijama. Veæina zemalja koje imaju telo koje se bavi jednako¹æu rodova u okviru nekog od svojih ministarstava, poverila je tu du¾nost ¾enama.

Valin, u èiju nadle¾nost spada i ovo pitanje, kazao je da se nada da æe doæi doba kada niko neæe mariti - kako u kuæi, tako i na radnom mestu - da li posao obavlja ¾ena ili mu¹karac.

"Preuzmite vi¹e odgovornosti oko kuænih poslova", poruèio je Valin o¾enjenim mu¹karcima.

Ovakvo pona¹anje donosi vi¹estruke koristi, smatra on, navodeæi da je to osnov za stvaranje jednakih odnosa koji omoguæuju ¾eni da se oslobodi tradicionalne uloge majke i domaæice.

"©to vi¹e oèevi budu preuzimali na sebe odgovornosti za stvari u kuæi, manje æe biti razvoda", tvrdi Valin.

"Postoji direktna povezanost. Tu se, naravno, radi i o meðusobnom po¹tovanju i poku¹aju da se ¾ivot jednog drugom ¹to vi¹e olak¹a", ocenjuje on.

Vlade i poslodavci moraju podjednako da omoguæe mu¹karcima i ¾enama da provode vi¹e vremena u kuæi po roðenju dece.

Valin promovi¹e u svojoj zemlji plan "¹est plus ¹est plus ¹est", po kome bi majke i oèevi dobili po ¹est meseci porodiljskog odsustva, plus dodatnih ¹est, koje bi mogli da podele meðu sobom.

Takav model veæ postoji na Islandu, gde majke i oèevi dobijaju po tri meseca nakon roðenja deteta, plus tri dodatna, koja dele po svom nahoðenju.

b92