Danas poskupljuje struja

Started by hulio_salinas, 15-05-2007, 07:35:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

hulio_salinas

15. maj 2007. | 07:45 | Izvor: B92
Danas poskupljuje struja

Beograd -- Na osnovu saglasnosti Vlade Srbije, danas stupa na snagu novi cenovnik za elektriènu energiju.

Cene su poveæane za 15 odsto za kupce na svim naponskim nivoima. Proseèna cena kilovat-èasa sada je sa 3,36 poveæana na 3,87 dinara, bez PDV-a i fiksne naknade, odnosno sa 4,2 na 4,72 evrocenta, pi¹e u saop¹tenju EPS-a.

Prema ranijim izjavama resornog ministra Radomira Naumova, treba oèekivati jo¹ jedno manje poskupljenje, kada poènu da se primenjuju novi tarifni sistemi za obraèun cena struje koje je uradila Agencija za energetiku. Usvajanje tih sistema oèekuje se u junu.

Naumov je kazao da æe poskupljenjenje struje od 15. maja uticati na ovogodi¹nju inflaciju sa oko jedan odsto, ¹to neæe ugroziti makroekonomska oèekivanja za dr¾avu i privredu.

Wolf


Masha

Nova vlada odluèuje o novom poskupljenju
Mo¾da nova cena struje

Potro¹nja struje u Srbiji je poveæana, ali æe struje biti i za izvoz. Meðutim, potro¹aèe bi u junu moglo da iznenadi jo¹ jedno poveæanje cene.

Pored skorasnjeg poskupljenja struje od 15 odsto, potro¹aèi bi u junu mogli da oèekuju novo poveæanje cene ovog energenta za jo¹ oko pet odsto. Naime, Elektroprivreda Srbije je svoj poslednji martovski zahtev za poskupljenjem uputila direktno Vladi i preskoèila Agenciju za energetiku. Zbog toga bi EPS trebalo da do 1. juna pripremi cenovnik struje prema novoj metodologiji Agencije i to mo¾e biti osnov za novo poskupljenje.
Naime, u EPS-u tvrde da je predlog cena Vladi u martu raðen prema novoj metodologiji. Tada je tra¾eno da nova proseèna cena struje bude oko pet evrocenta. Vlada je odobrila cenu od 4,72 evrocenta, ¹to znaèi da bi u junu struja mogla da poskupi za tu razliku u ceni, odnosno za oko 0,28 evrocenta.
Meðutim, prethodna vlada je u memorandumu o finansijama donela odluku da u 2007. struja mo¾e da poskupi jedanput i to 15 odsto, ¹to bi moglo da utièe na to da struja do kraja godine vi¹e ne poskupljuje. U svakom sluèaju, o eventualnoj korekciji cena poslednju reè daæe nova Vlada Srbije.
Inaèe, poskupljenje struje se oèekivalo jo¹ u aprilu, ali je odlagano zbog formiranja nove vlade, a u EPS-u ka¾u da æe zbog ni¾e cene struje biti smanjena ulaganja u investicije i remonte za oko za 2,8 milijardi dinara. U svakom sluèaju, efekti novog cenovnika u ovom preduzeæu biæe vidljiviji u junu, kada budu plaæeni raèuni od jula, a potro¹aèi æe pola majskog raèuna platiti po staroj, a pola po novoj ceni.
Osim cena, EPS je ovih dana je bio optereæen i poveæanom potro¹njom struje od oko 2,5 odsto.
- Ovih dana je zbog rada klima-ureðaja potro¹nja veæa za oko 2,5 odsto. Ipak, sve teèe po planu i biæe dovoljno struje za ovo leto - reèeno je „Blicu“ u EPS-u. Kako su nam objasnili, sve termo i hidroelektrane rade osim onih koje su u remontu, a dnevna proizvodnja je oko 90 miliona kilovat-èasova.
Veliki problem su stvorile i su¹e na svim vodnim tokovima zbog èega je, recimo, HE Ðerdap u aprilu proizvela deset miliona kilovata, dvostruko manje od realnog. S druge strane, situacija u termosektoru je mnogo bolja, pa su termoelektrane u aprilu proizvele za oko 2,2 odsto vi¹e struje. I pored problema sa proizvodnjom, EPS æe u maju i junu u Makedoniju izvesti oko 132,5 miliona kilovat-èasova struje, a u kompaniji ka¾u da to neæe ugroziti snabdevanje domaæeg tr¾i¹ta.



izvor www.blic.co.yu

Bred

Od sutra skuplja struja
| Izvor: B92
Beograd -- Struja æe od sutra biti skuplja u proseku za 7,6 odsto, odluèila je Vlada Srbije.

Kako je saop¹teno, struja æe za domaæinstva poskupeti 3,6 odsto, a cena za ostale potro¹aèe poveæavaæe se sa poveæanjem potro¹nje. Poskupljenje struje dolazi u trenutku kada evro posti¾e najvi¹u vrednost u poslednjih godinu dana, a Narodna banka Srbije poveæanjem referentne kamatne stope poku¹ava da obezbedi stabilnost.

Meðutim, da na politièku nestablinost najpre reaguje kurs, pokazuje èinjenica da ni posle najnovije intervencije centralne banke na deviznom tr¾i¹tu, evro nije pao, veæ je juèe dostigao vrednost od 84,5 dinara.

Za¹to se to de¹ava i kakve bi nove mere Narodna banka mogla da primeni, objasniæe danas na konferenciji za novinare guverner Narodne banke Srbije.

Glavni urednik lista Bankar Milan Æulibrk ocenjuje da ukoliko se u narednom periodu ne stabilizuje politièka situacija u zemlji, postoje velike ¹anse da se ubrza rast cena.

"Rizici u privredi su se ionako nagomilali i pre nego ¹to se politièka situacija u zemlji iskomplikovala, a ona utièe i na kretanje kursa i na kretanje kamatnih stopa. Zabrinjavajuæe je ¹to je inflacija, merena meðu godi¹njim rastom cena, dakle u poslednjih 12 meseci, praktièno iznad deset odsto i vrlo su male ¹anse da ona na kraju godine bude jednocifrena, ukoliko se ne¹to radikalno ne preduzme", rekao je on.

On ocenjuje da æe se to te¹ko desiti ako se ima u vidu najava da æe doæi do rebalansa bud¾eta.

"To, pretpostavljam, znaèi poveæanje javne potro¹nje", ka¾e on.

Æulibrk oèekuje da æe Narodna banka Srbije nastaviti da primenjuje restriktivne mere ukoliko ne bude prilagoðena fiskalna politika i ne doðe do smirivanja politièke situacije.

"U najboljem sluèaju bilo bi moguæe da u relativno kratkom roku doðe do nekog smirivanja politièkih tenzija i da Srbija ponovo postane privlaèna za investitore. Najgori scenario jeste da strane investicije potpuno presu¹e jer æe tada Narodna banka morati da brani kurs pojaèanim intervencijama iz deviznih rezervi, ¹to znaèi rast kursa i cena, i ulazimo u ono dobro poznato 'vrzino kolo'", rekao je Æulibrk.

b92

_d.0.t_

... sad cje sve da ode u...  vis.

endi

Znaèi vlada æe se odr¾ati. Neæe biti izbora uskoro te nemaju razloga da ne poskupljuju. :wall:

darusaz

Струја,.... па још и ПДВ када скочи за 2%. Лоше нам се пише.  :run

Vampire 666

Quote from: endi on 29-02-2008, 18:55:02
Znaèi vlada æe se odr¾ati. Neæe biti izbora uskoro te nemaju razloga da ne poskupljuju. :wall:

'Braca' Rusi su nam poskupeli gas za isti procenat...Tako da prethodna konstatacija nije bas odrziva...