Deèak pre¾iveo 15 minuta na dnu jezera

Started by Bred, 15-08-2008, 21:21:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: U. Piper | Foto: Jan Terry, Children’s Memorial Hospital, Chicago Sun Times |


ÈIKAGO - Srpski deèak Lazar Ognjenoviæ (3), koji je pre èetiri meseca, dok ga je deda ¹etao u kolicima, upao u jezero Mièigen pored Èikaga, danas je potpuno oporavljen i neæe imati nikakvih zdravstvenih posledica.

Prvi put kada je 18. aprila, èika¹ki vatrogasac Brajan Oto ugledao malog Lazara, on je be¾ivotno le¾ao u dubini od preko tri i po metra ispod mutne povr¹ine mièigenskog jezera. Juèe, èetiri meseca kasnije, Oto se igrao sa zdravim i sreænim Lazarom na zabavi u deèijoj bolnici u Èikagu. Lazar i njegovi roditelji napustili su bolnicu, nakon ¹to je prireðena proslava sa osobljem i vatrogascima.
„Ako bih se ikad upitao je li to bilo vredno truda, odgovor sam prona¹ao pre pola sata, da, vredi“, izjavio je u bolnici vidno uzbuðeni Oto. Ovaj mladiæ, koji radi kao vatrogasac u timu za spasavanje u vazduhu i moru, izvukao je deèaka i kolica iz vode tog dramatiènog dana, 18. aprila, pi¹e èika¹ki „San tajms“.
Vesti o medicinskom èudu zapanjile su sve. Lazar je ¾iv, uprkos tome ¹to je proveo 15 minuta u ledenoj vodi. I, ne samo da je pre¾iveo, veæ i vidno napreduje.
„On je apsolutno normalan“, izjavio je dr Lion Epstajn, naèelnik neurologije u deèijoj memorijalnoj bolnici u Èikagu. „Hoda i prièa i potpuno se pona¹a kao svaki trogodi¹nji deèak“.
Epstajn i ostali lekari na konferenciji za ¹tampu su izjavili da moderna medicina ne mo¾e u potpunosti da objasni kako neki ljudi uspeju da pre¾ive tako dug boravak u ledenoj vodi.



Tog 18. aprila, Stanko Bojanoviæ je gurao kolica sa unukom Lazarom du¾ luke Belmont. Dan je bio tmuran i vetrovit, kako ume da bude u Èikagu, ali je Stanko ipak odluèio da pro¹eta unuka. Meðutim, jak udar vetra je u jednom momentu oduvao kolica u jezero. Srpski imigrant Bojanoviæ nije znao engleski, ali je oèajnièki poèeo da poziva u pomoæ, pokazujuæi na vodu i uzvikujuæi: „Dete, dete!“.
Oèevici su pozvali Hitnu pomoæ i ubrzo je helikopterom stigao vatrogasni tim za spasavanje iz vazduha i mora. Bojanoviæ je skoèio u vodu, ali nije uspeo da naðe unuka. Sreæna okolnost je bila da su pripadnici ronilaèkog spasilaèkog tima tog dana bili na jezeru zbog ve¾be, ¹to je znatno ubrzalo spasavanje Lazara.
Kada su ga ronioci izvukli na obalu, Lazar nije imao puls, meðutim doktori se nisu predavali. Zbog niske temperature, bolnièko osoblje i ekipa koja je radila u urgentnom centru znali su da postoji mala ¹ansa da se deèak spase i nisu gubili vreme.



- Davali smo mu kiseonik i trudili da mu vratimo pritisak - ka¾e doktor Mark Adler iz èika¹ke bolnice. On je u bolnicu doveden bez bilo kakvih mo¾danih aktivnosti. Ali, 45 minuta kasnije, njegovo srce je ponovo poèelo da kuca. Posle vi¹e nedelja na intenzivnoj nezi i meseci na rehabilitaciji, Lazar za par nedelja kreæe u obdani¹te. Deèak je pre nesreæe znao samo srpski jezik, a danas, posle nekoliko meseci provedenih u bolnici u kojoj su mu poklanjali veliku pa¾nju, mali¹an teèno govori i engleski.
Lazareva majka, koja nije ¾elela da joj se pominje ime, rekla je da je „veoma sreæna“ ¹to ¾ivi u Èikagu, koji ima vatrogasce i doktore koji su spasli ¾ivot njenom sinu.

Vatrogasci plakali od sreæe
- To ¹to vidim tog malog deèka kako stoji uspravno èini me presreænim. Video sam neke stvarno ¾estoke kolege sa suzama u oèima dok su gledali Lazara koji se oporavljen smeje - ka¾e ¹ef èika¹kih vatrogasaca Ron Dorneker.

blic