Neki lekovi protiv dijabetesa poveæavju rizik od mo¾danog udara

Started by Bred, 07-03-2008, 12:45:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Amerièki medicinski istra¾ivaèi saop¹tili su da su ih zaprepastili rezultati velike vladine studije o dijabetesu i srèanim oboljenjima. Oni su se nadali da æe dokazati da bi veæ dugo kori¹æene vrste tretmana za smanjenje nivoa ¹eæera u krvi mogle da, ukoliko se pojaèaju, dovedu do boljih rezultata. Medjutim, studija je pokrenula jo¹ vi¹e pitanja.

Istra¾ivaèi amerièke vlade usredsredili su se na deo velike klinièke studije o tretmanima za dijabetièare, posebno one sa najveæim rizikom. Razlog: oni koji su sprovodili studiju ustanovili su da agresivno smanjivanje nivoa ¹eæera u krvi do najbli¾ih moguæih normalnom nivou, izgleda da mo¾e da poveæa rizik od fatalnog srèanog napada ili mo¾danog udara. Studija je prouèavala 10 hiljada odraslih osoba sa dijabetesom tipa 2, najèe¹æim oblikom te bolesti. Pojedinci su takodje imali kardiovaskularna oboljenja ili jo¹ najmanje dva faktora rizika.

Nacionalni instituti za zdravstvo prekinuli su studiju 18 meseci pre roka, nakon ¹to je prijavljeno 257 smrtnih sluèajeva medju pacijentima koji su tretirani agresivno, u poredjenju sa 203 smrtna sluèaja medju onima koji su dobijali uobièajenu negu. Rezultati su pokazali upravo suprotno od onoga ¹to su se istra¾ivaèi nadali da æe dokazati, a to je da bi agresivno smanjivanje nivoa ¹eæera u krvi kod dijabetièara sa visokim rizikom moglo da ima dobrobiti.

Istra¾ivaèi nisu mogli da ustanove za¹to je kod onih, koji su tretirani agresivno, bio tako veliki broj smrtnih sluèajeva. Oni nisu prona¹li vezu izmedju smrtnosti i lekova kori¹æenih u ispitivanju, ukljuèujuæi Avandiju, lek za koji se sumnjalo da poveæava rizik dijabetièara od srèanih napada. Uprkos neizvesnim rezultatima, istra¾ivaèi ka¾u da dijabetièari koji kontroli¹u svoj nivo ¹eæera u krvi mogu da smanje rizik od oboljenja bubrega, slepila i komplikacija koje vode ka amputacijama. Oni nagla¹avaju da pacijenti i dalje treba da se posavetuju sa svojim lekarima pre nego ¹to poènu da razmatraju bilo kakvu promenu tretmana. 

klip-download=> http://www.voanews.com/mediaassets/serbian/2008_03/Video/wmv/DiabetesTreatmentConcerns_bb.wmv

voanews.com