Otvoren muzej koji svedoèi o mraènim danima ropstva u Americi

Started by Bred, 06-03-2008, 13:40:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Februar je u Sjedinjenim Dr¾avama mesec afroamerièke istorije, kada se proslavljaju dostignuæa Afroamerikanaca i njihovih predaka. Taj period slu¾i i za podseæanje na mnoge te¹koæe s kojima su se suoèavali u pro¹losti. Meðu najbolnijim epizodama u amerièkoj istoriji, svakako je ropstvo, kada se trgovalo mu¹karcima i ¾enama afrièkog porekla, koj su bili primorani na te¾ak rad bez ikakve nadoknade. U Aleksandriji, malom gradu u severnoj Vird¾iniji, u blizini Va¹ingtona, nedavno je otvoren muzej koji svedoèi o patnjama robova u toj dr¾avi.

Novi muzej, u kome su izlo¾eni predmeti iz mraènih dana trgovine robovima u Americi, otvoren je u podrumu, u kome su u pro¹losti dr¾ani robovi.

«U ud¾benicima iz istorije neæete naæi mnogo detalja o domaæoj trgovini robljem,» ka¾e Lavern Èetmen, predsjednica graðanske lige, istièuæi da je Aleksandrija bila centar te trgovine.
Lavern je pokrenula ideju o otvaranju muzeja, poznatog pod imenom Freedom House i to u zgradi u kojoj se nekada odvijala najveæa trgovina robljem u zemlji.

Robovi su uglavnom dolazili iz sjevernog dijela Amerike, gdje je industrijalizacija poèela da zamjenjuje ekonomiju zasnovanu na ropstvu. U toj zgradi su prodavani i slati na jug, gdje su uzgajivaèi pamuka bili u stalnoj potra¾nji za robovskom radnom snagom.

«Mislim da je od svih okrutnih stvari koje su pratile ropstvo, kao ¹to su vezivanje i izuzetno te¾ak rad, naju¾asnije bilo razdvajanje èlanova porodice. I kupovanje ¾ena kako bi raðale vi¹e robova. Bile su tretirane kao roba,» istièe Èetmenova.

Veæina posjetilaca muzeja ne zna da se upravo u Aleksandriji trgovalo robovima.

«Muzej je pravo otkrovenje. Ja sam iz mije¹anog braka. Moj otac je afro-Amerikanac, èija je cijela porodica pro¹la kroz taj proces. Tako da ova muzej u isto vrijeme predstavlja stvari na pravi naèin i otvara vidike,» smatra Ali¹a Skrags

Interesantan, ali, kako istièe Lavern Èetmen, i ironièan podatak je da se u ovoj zgradi, koja je izgraðena na ropstvu, danas nalazi graðanska liga za sjevernu Vird¾iniju, organizacija koja radi na jaèanju lokalne zajednice. Da bi ironija mo¾da bila veæa, ovo zdanje se sada zove Freedom house ili kuæa slobode.

klip download- http://www.voanews.com/mediaassets/serbian/2008_03/Video/wmv/FreedomHouseMuseum_bb.wmv

voanews.com

_d.0.t_