Vi¹e od 50% studenata ne koristi za¹titu prilikom seksa

Started by darusaz, 03-04-2008, 10:20:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Da li koristi¹ za¹titu prilikom seksa?

Da
25 (75.8%)
Ne
8 (24.2%)

Total Members Voted: 33

Voting closed: 17-04-2008, 10:20:07

darusaz

Више од пола студената не користи заштиту приликом секса
Међу студентима је и даље пуно предрасуда о савременој контрацепцији, али се број студенткиња које користе пилулу повећао за готово 50 одсто...
Више од 50 одсто студената не користи никакву заштиту приликом сексуалних односа, а тек 12 одсто њих користи савремени вид превенције. Најпопуларнији су и даље кондоми, иза којих следе пилуле и спирале. Међу студентима је и даље пуно предрасуда о коришћењу савремене контрацепције, тачније пилула, али се, у поређењу с прошлом годином, број студенткиња које користе пилулу повећао за готово 50 одсто.



ПРЕВЕНЦИЈА - Ове податке су поводом сутрашњег Дана студената изнели представници Удружења за репродуктивно здравље и Студентске поликлинике на заједничкој конференцију за новинаре.
Доцент доктор Ана Митровић истакла је да студенти који због симптома полних болести долазе на Институт за гинекологију и акушерство или Гинеколошку клинику „Народни фронт” најчешће су у таквој ситуацији због своје неинформисаности.
- Акцијом „Водим љубав, водим рачуна” покушаћемо да свест студената подигнемо на виши ниво јер су превенција и добра информисаност најбољи начин да се заобиђу полне болести и нежељена трудноћа - тврди Митровић.
Снежана Пантић Аксентијевић, представница Министарства здравља, изнела је на конференцији податак да се у Србији изврши преко 200.000 абортуса годишње и да је од тог броја три одсто адолесценткиња.
Светлана Чаловић, доктор у Студентској поликлиници, навела је да се студенткиње више не либе да питају како да се заштите од нежељене трудноће или полних болести.
- Пре десетак година, од пет особа с дијагностикованом трудноћом, четири би извршиле абортус. Данас имамо ситуацију да од пет трудноћа њих четири буду заиста планиране - рекла је Светлана Чоловић.
Тренутно на Студентској поликлиници здравствени картон поседује око 60.000 студенткиња, оне имају прилику да кроз разговор с лекарима и редовним систематским прегледима спрече нежељену трудноћу или на време открију симптоме полних болести.
- Студенткиње које долазе у Поликлинику се данас изузетно занимају за контрацепцију и обично се распитују за употребу контрацептивних пилула - објашњава докторка Чоловић.
Чоловић препоручује да се на прегледе одлази једном на сваких шест месеци или, у најгорем случају, једном годишње.

Мушкарци уплашени и незаинтересовани
Мушки део студенстке популације са симптомима полних болести веома је бојажљив када је одлазак код лекара у питању. „Најчешће долазе у пратњи девојака или пошаљу девојке да се распитају шта треба да раде. То је једна болна тачка за њих и зато имамо у плану покретање радионица у којима ће студенти оба пола отворено моћи да постављају питања на тему полних болести. Контрацепција их апсолутно не занима”, каже докторка Чоловић.

(Преузето из "24 сата")
----------------------------------------
Дакле, ово је поражавајуће. Људи, секс је нормална физиолошка потреба и у томе нема ништа ружног и неморалног. Али, my tuppence worth је следећи: немојте ступати у сексуални однос са непознатом особом (јер то благо речено није нормално), и са особом коју већ познајете користите заштиту. Нема разлике у угођају, има разлике по ваш живот и здравље! Уосталом положили сте или ћете полагати микробиологију, потрудите се да неке ствари запамтите заувек.  :wink:

Bred


Darker


jasna_ns

ne èudi me...vi¹e od 80% ni zubara ne poseæuje ni ginekologa...toliko o zdravstvenoj higijeni...

katarina

I posle sterilni...aj'te molim vas
kameno doba u zemlji Srbiji...

Wlada

Чуш стерилни... Срби су шмекери као Фред Флинстоун (Кременко) и Барни Рабл (Каменко)  :116:

rodiæ

stra¹no,stra¹no.pa zar je lak¹e otiæi na abortus,leèiti polne bolesti ili ¾iveti sa sidom?ne mogu da shvatim.

darusaz

Е а тек када будете видели резултате ове наше форумашке анкете 17.04.  :roll:

Лечење полних болести је мука невиђена.  :wink: А многе се не дају ни излечити. Неке се дају залечити, а неке чак не ни то (HIV инфекција). Али коме ја причам, па ми смо будући здравствени радници. Мада, то нас не чини "имуним" на те болести!