Isprobana vakcina protiv povi¹enog krvnog pritiska

Started by Bred, 09-03-2008, 13:59:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: I. Mi¹koviæ |
Nauènici iz Univerzitetske bolnice „Zalgrensa“ u ¹vedskom gradu Geteborgu tvrde da su otkrili vakcinu koja uspe¹no spreèava nastanak povi¹enog krvnog pritiska! Kako su pokazali rezultati studije, aktivna supstanca iz njihove vakcine direktno deluje na prirodni mehanizam regulisanja krvnog pritiska.

Nauènici veæ izvesno vreme eksperimenti¹u sa vakcinom protiv visokog krvnog pritiska, a tim struènjaka okupljenih oko Martina Bahmana iz ¹vajcarske kompanije „Sajtos bajoteknolod¾i AG“ tvrdi da je postigao prve pozitivne rezultate u ovoj oblasti.
Eksperimentalna vakcina „CYT006-AngQb“, koju su napravili Bahman i njegove kolege, sastoji se od angiotenzina II i sastojaka virusa vezanih za njega. Posle vakcinacije ovim kompleksom, u telu uèesnika istra¾ivanja stvorila su se antitela koja deluju protiv angiotenzina II. Na taj naèin protein je blokiran, a time i njegovo dejstvo koje izaziva rast krvnog pritiska.
U istra¾ivanju su uèestvovala 72 pacijenta sa blagom ili umerenom hipertenzijom. Nakon 14 nedelja ustanovljeno je znatno sni¾enje krvnog pritiska tokom dana. Osim toga, pokazalo se da je preparat bezbedan. Uz sve to, ovim eksperimentom je potvrðeno da vakcina koja deluje protiv prirodne supstance u organizmu za regulisanje krvnog pritiska zaista smanjuje pritisak u krvnim sudovima, napisali su ¹vedski nauènici.
Domaæi struènjaci nisu obave¹teni o poku¹ajima da se napravi vakcina. Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS, prof. dr Sini¹a Pavloviæ ka¾e za „Blic“ da mu je ova ideja veoma èudna, ali istièe da su ¹vedski nauènici veoma ozbiljni.
- Mehanizam poremeæaja koji prate povi¹en krvni pritisak vi¹estruk je, tako da to ote¾ava pravljenje vakcine. Ako je naprave, vi¹e je nego dobrodo¹la, jer sve ¹to ne ¹teti a mo¾e da pomogne, ja preporuèujem pacijentima - rekao je dr Pavloviæ.
Njegova koleginica prof. dr Dana Matiæ takoðe sumnja u moguænost otkrivanja vakcine, jer je uzroènik ovog poremeæaja u 95 odsto sluèajeva nepoznat.
- Sumnjam da vakcina mo¾e ne¹to da promeni, jer je reè o poremeæajima na nivou molekularnih mehanizama. Ovo je potpuna novost u medicinskim krugovima - komentar je dr Matiæ.

Hipertenzija ugro¾ava ¾ivot
Hipertenzija je veoma rasprostranjena bolest. Smatra se da svaki treæi, u pojedinim zemljama èak i svaki èetvrti stanovnik pati od lak¹eg ili te¾eg poremeæaja krvnog pritiska. Ukoliko se ne kontroli¹e lekovima, negativno utièe na sve organe, a najèe¹æe komplikacije neleèenog povi¹enog krvnog pritiska jesu srèani i mo¾dani udar.

blic

--
Hipertenzija ukratko (http://farmaceuti.com/tekstovi/?p=44)
Angiotenzin se stvara iz angiotenzinogena pod uticajem renina. Angiotenzin se pretvara u angiotenzin II pod uticajem ACE[angitenzin konvertujuceg enzima] . Angiotenzin II je potentan vazokonstriktor i otuda je u hipertenziji vazno spreciti njegovo stvaranje koriscenjem lekova koji se zovu ACE inhibitori.
:wink:

Visok pritisak razara organe (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,6722.html)