Retrovizor Lj. ®ivkova

Started by wolfeitzckie, 17-09-2007, 06:40:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wolfeitzckie

Back to normal ili nikad dva dobra
16. decembar 2007. | Ljubomir ®ivkov
Ura!!! Kosovo nije postalo nezavisno desetog decembra: datum od kojeg nam se mesecima unapred ledila krv u ¾ilama pro¹ao je, Evropska unija nije jednostrano priznala Kosovo, ali su Ko¹tunicini koalicioni partneri jednostrano raspisali predsednièke izbore i bacili gadnu senku na trijumf na¹eg pregovaraèkog tima koji neumorno i bespo¹tedno obja¹njava da bi nezavisnost Kosova ugrozila planetu Zemlju te da bi se za uspaljenom pokrajinom sigurno povela mnoga nebeska tela koja su dosad bila neotuðivi deo Sunèevog sistema.


Ali ostavimo naèas verolomstvo i takoreæi hibris DS-a. Deseti je pro¹ao a Kosovo je sa nama i u nama, kalendar koji je oko tog datuma sav bio obamro ponovo je proradio - nekome je veæ jedanaestog bio roðendan, sveèari su se ubrzano bacili na me¹enje sitnih kolaèa za slavu Sv. apostola Andreja Prvozvanog, svinjokolji neraskidivo vezani za Dan Republike odgaðani su do desetog decembra, sneg koji je mogao da padne i ranije tek sada slobodarski pada povezujuæi Kosovo sa Srbijom u pokrov bez ¹avova, verujuæi u uspeh na¹e diplomatije Miroslav Iliæ je za deseti uveèe zakazao koncert, uvereni da domaæin neæe biti doma lopovi su za to vreme iz njegove kuæe odneli sto hiljada evra i nakit, nepoznati poèinilac otkinuo je sedamnaesti retrovizor sa moje ¹kode, princu Èarlsu ukradeno je devesta pedeset kljukanih gusaka, romomrzac iz Srpske radikalne stranke pozvao je „Pe¹æanik“ u Topolu, radikalski poslanik pozdravio je u Skup¹tini atentat na Ðinðiæa, reèju, ¾ivot koji je bio suspendovan do desetog decembra vraæa se u normalu.

Stariji automobili kojih je u Nemaèkoj blizu dva miliona neæe posle prvog januara moæi da prismrde u dvadeset tamo¹njih gradova, vlast prisiljava sirotinju da kupi nova kola. Mi koji smo primili tolike izbeglice za¹to da ne primimo i prognane automobile, za¹to nemamo pravo preèe kupovine od na¹e germanske braæe?

I dok se stanovni¹tvo ponovo okreæe trivijalnostima poput kupovine mlaðih polovnih kola, na¹i rukovodioci ne spavaju na lovorikama, osakaæenu Srbiju vreðaju nagrade u vidu brzopletog prijema u EU, ovo veli predsednik na¹e neosakaæene Vlade i ja ne razbiram je li na¹a mati veæ osakaæena ili je to tek èeka; kao kulturan deèko Tadiæ bi da Meðunarodni sud pravde gukne struèno koju o Kosovu, njegovom savetniku, drugu Jeremiæu, u èijim je venama jo¹ uzavrela krvca biv¹eg espeesovca, dovoljne su reèi premijera koji je i sam pravnik: svakih pet minuta juno¹a ponovi da nema ni¹ta od trgovine, doklen ga evropski zvaniènici kao kakvi nakupci na debeljaèkom va¹aru saleæu i poku¹avaju da ga pljesnu po desnom dlanu.

©ta je jo¹ bilo? Nije bilo da gasovod prolazi kroz Srbiju, a neæe izgleda nikad ni da bude, nego æe glavna ¾ila kroz Rumuniju i Maðarsku dok æe kroz nas da proðe krak, slepo takoreæi crevce koje æe dobaciti do Republike Srpske, nema veze, mi smo kao dete, blagodarno i radosno ¹to mu je slavni ruski koèija¹ Selifan dao ostatak kajasa da ih cima koliko mu srce ¾eli.

Vesti iz ¹kolstva. Najgori uèenik protekle sedmice bio je amerièki sociolog i fizièar Ober¹al koga je kao struènjaka za govor mr¾nje Ha¹ki tribunal pozvao u pomoæ pri raskrinkavanju najmlaðeg doktora nauka u SFRJ, ©e¹elj Vojislava. Potonji je koristeæi pedago¹ko iskustvo sa Pravnog izre¹etao Ober¹ala koji je na nastavu do¹ao sa ¾vakom u ustima, Vojvoda je preko sudije izdejstvovao da ve¹tak ¾vaku smesta ispljune, ¹ta je to imaginarni broj, pitao je profesor ©e¹elj, praznousti je ne¹to petljao, nakon èega usledilo pitanje „Znate li ¹ta je Avogadrov broj?“, ¹to svedok nije znao, a nije znao ni novinar na¹eg slavnog dnevnog lista koji je o trijumfu na¹e nauke nad amerièkom napisao „Amogadrov broj“; pomenuti-nepomenuti list godinama umesto www u adresama sa interneta pi¹e æirilicom njnjnj, uglavnom je Ober¹al kao i svaki problematièni uèenik molio da ide u toalet, gde je, sam Bog zna, kri¹om pu¹io, pregledao pu¹kice iz matematike i fizike ili na brzu brzinu ¾vakao ¾vakaæu gumu! 

izvor :
http://www.b92.net/

wolfeitzckie

Lisica i ¾dral

Dnevnik velikana

Reèenicu "Evropa æe morati da bira" izgovorio je: A) Adolf Hitler B) Napoleon Bonaparta C) Hanibal Lektor D) Vojislav Ko¹tunica
--------------------------------------------------------------------------------

pi¹e:
Ljubomir
®ivkov 


27. decembar 2007.

Evropa æe morati da bira! Slava Tebje Gospodi, jer to ¹to izustih ¹ta je nego bo¾anski diktat: bilo bi odveæ drsko da se reèenicom koju mi pripisuju i koja jeste izi¹la kroz moja usta gordim kao svojom vlastitom, Ti znade¹ ¹ta je u svaèijem srcu, slavo moje poniznosti, pa Ti je poznato da misao o Evropi kao o guji u procepu i jeste moja i nije moja, bila je u meni i pre mog roðenja, ah, kome ja govorim, ko æe ako neæe¹ Ti znati kako su moguæi sintetièki sudovi a priori! Reèi za koje na tren i sam mi¹ljah da su moje samo su urezane u meni (u mene? kako je pravilno Ti æe¹ bolje znati, jer si Ti lektor, i korektor si svega ¹to proleti kroz èiju god glavu), rasle su kao ¹to raste srce ðaèkim perorezom urezano u koru mlade breze, ja sam bio ona ru¾a koja prosiplje boju a ne vidi je... Prevedena na engleski ni¹ta ne gubi od svoje, ah, britkosti – Evropa æe morati da bira! Èitam nanovo te reèi i ne mogu ih se nasititi oèi moje i du¹a moja, opomenem se da je i to ta¹tina i muka duhu, pa opet, kako bi ovolika milina mogla obuzeti ovu tro¹nu plot i duh moj besmrtni kad Ti to ne bi hteo, Tvorèe svega vidljivog i nevidljivog!

Kakvu si bo¾anstvenu spregu (pleonazam! u¹eprtljim se kad god Ti se obraæam, ali Tebi nesavr¹enost mog biæa ne smeta, zar ne?), kakav si samo savez naèinio izmeðu mene i mojih partijskih drugova, koliko se razlikujemo a koliko smo opet jedni drugima potrebni! Kako se vesele svakom novom kubiku koji ima motor na njinim novim kolima, kako se upravo detinje raduju èlanstvu u upravnim odborima, neki su se popravili toliko da kupuju sve veæa i sve skuplja odela, drugi pa bukte od radosti kao Aligrudiæ – ta kupina koja gori a ne sagoreva! – i ne dobijaju nijedan gram iako su im na dohvat sva blaga i sva jela ovog sveta! Ko bi osim Tebe njihovu dionizijsku prirodu povezao sa mojom davidovskom prirodom i sa mojom privr¾eno¹æu istoriji koja je jedno od lica besmrtnosti. Je li ova misao moja ili je ba¹tinjena?! Ako je moja, plaèi Fuko! Mogao sam da budem filozof, antropolog, ali ¹ta je preèe od slu¾be svome rodu! Toliko sam godina èamio po kojekakvim insititutima i èudom ne mogu da se naèudim odakle mi je dolazila ona mi¹ija smernost i æatinsko-æiftinska predanost efemernim stvarima, sad stalno èujem glas koji je èas moj, èas Zorièin, èas Ace Tomiæa: "Neka bude ¹to biti ne mo¾e!"

5. januar 2008.

Sanjao sam kviz, vodi ga po¹teni Albanac u studiju banjaluèke televizije a emituje se u neosakaæenoj Srbiji, Èikagu i u Kninskoj krajini koja je jo¹ pod hrvatskim protektoratom, prvi zadatak, onaj na kojem se proveravaju brzi prsti je poreðati pravilno sledeæe reèi najveæeg Srbina XXI veka: 1. ÆE 2. BIRA 3. MORATI 4. DA. 5. EVROPA.

U prve dve sekunde svih desetoro takmièara poreðalo je reèi bez gre¹ke, vidim da svi ovo znate, rekao je voditelj na albanskom pa na srpskom – azbuènim dakle redom: ako èeljad nisu besna kuæa nije tesna – ostaje da pobednika dobijemo u drugom krugu, evo reèi koje treba da spojite u gramatièki i istorijski ispravan pokliè: 1. EST 2. IACTA 3. ALEA, proðe minut, jedni ALEA EST IACTA, drugi EST IACTA ALEA, treæi IACTA EST ALEA...

Jedan jedini taèan odgovor, pogledam bolje a ono Jeremiæ, kviz je u dobrotvorne svrhe i on igra, Bo¾e, daj mu snage da bez pomoæi otvori i poslednje pitanje, a ako zove prijatelja da zove mene a ne Tadiæa kome se priklonio po¹to je ispisan iz SPS-a... Evo prvog pitanja: Reèenicu "Evropa æe morati da bira izgovorio je: A) Adolf Hitler B) Napoleon Bonaparta C) Hanibal Lektor D) Vojislav Ko¹tunica. Takmièar tra¾i da mu kompjuter odseèe dva pogre¹na odgovora, za¹to to radi¹, dobri deèaèe, ali odjednom i mene obli hladan znoj – ¹ta ako ovo nisam ja rekao nego neko od ove trojice?!

Uh! Otpadnu Napoleon i Hitler, jo¹ se kolebam, ka¾e Jeremiæ, znate, u pitanju su pare namenjene sirotinji, da je reè mom vlastitom novcu ja bih reskirao, ovako bih pomoæ prijatelja, koga biste, pita voditelj, a Jeremiæ æe: "Hanibala Lektora!... ©alim se. Moj konaèan odgovor je de – Vojislav Ko¹tunica!"

U snu se obièno smenjuju dogaðaji i lica, kod mene, kao i na javi, ima, ah, toliko kontemplacije, introspekcije i svega ¹to krasi istinskog intelektualca, i dok u snu ide blok reklama ja razmi¹ljam: ba¹ imam sreæe sa ovim odlika¹om, ¹kolovan na zapadu a tako dobar rodoljub, mora da su mu tamo stali na ¾ulj pa im on sada pokazuje ko je negda¹nji neard, odaniji je meni nego Tadiæu, a, evo i pitanja za pet miliona dinara: Jedna od istorijskih izjava data je u tekuæem milenijumu: A) Glavu dajem, Krajinu ne dajem B) Tuðe neæemo, svoje ne damo C). Ipak se okreæe. D) Evropa æe morati da bira.

Moj konaèni odgovor je D, ka¾e Jeremiæ, a znam ga u podne u ponoæ jer je to kruna svega ¹to je od petog oktobra dosad uradio moj ¹ef, voditelj pru¾a èek na kojem glagoljicom pi¹e Ambasada Srbije u Vatikanu, i gle, Vuk odjedared sedobrad, preplanuo i u ciciban cipelama, pa to je Vladeta, i nije uop¹te kviz nego obrazovna emisija o grèkim mitovima: "Evropo, moraæe¹ da bira¹! I ¹ta god da izabere¹ – kajaæe¹ se! Otka¾e¹ li misiju koju si veæ spremila za Kosovo zameriæe¹ se i misionarima i jednom kontinentu koji si ti otkrila, po¹alje¹ li misiju Srbija æe te li¹iti sebe te æe¹ osakaæena biti ti, kao ¹to bi bez Kosova bila osakaæena Srbija! Ovo ne velim ja, ovo zbori proroèi¹te u Delfima, draga deco, u sledeæoj emisiji uèiæemo Buridanovog magarca koji je skapao od gladi jer je kao i Evropska unija morao da bira!"

izvor :
http://www.vreme.com

wolfeitzckie

Retrovizor
Primalni krik
2. mart 2008. | Ljubomir ®ivkov
Ko¹tunièin primalni krik "ima li neko da nije sa Kosova" prodro je kroz zidine CZ-a do srca ¹tiæenika ove ustanove kojima je veæ bilo odsvirano poveèerje. Zvezdan Jovanoviæ, snajperist, radije bi bio na Kosovu pod oru¾jem nego goloruk u æeliji, i gospodin Legija predla¾e da ga se pusti na jedno osam dana. Prvog dana okupio bi, ka¾e, crvene beretke, u narednih nedelju dana sredio bi stvari na Kosovu. Verovatno je gledao film „48 sati“ gde Nik Nolti na revers dobija robija¹a (kojeg igra Edi Marfi) da bi uz pomoæ osuðenika stao za vrat nekim njegovim kolegama.

Kao oficir elitne policijskovojne jedinice Legija bi sam sebe uzeo na revers, nakon prisajedinjenja Kosova matici dobrovoljno bi se prisajedinio CZ-u, a dr¾ava ako ga unapredi u èin general-majora unapredi, ako ne - nikom ni¹ta.

Ministarstvo unutra¹njih poslova kojim je rukovodila pripadnica lep¹eg pola prevazi¹lo je sebe u neprotivljenju zlu nasiljem. Jesu bile polupane i poharane radnje, zapaljene su nekolike ambasade i jedan mladiæ, policiju su svejedno nahvalili blagodarni DSS, Ko¹tunica a samim tim i Savet za nacionalnu bezbednost. Da li su hvalospevi dovoljni, pitao sam se. Nijedno unapreðenje, nijedan orden nijedan novi general! Dr¾avna sekretarka Mira meðutim veli da su i ministarstvo i sama policija zadovoljni pohvalama Saveta: zadovoljstvo i samozadovoljstvo su, dakle, obostrani, takoreæi dvosmerni, kao ¹to je dvosmerna bila sad veæ uveliko zaboravljena saradnja sa Ha¹kim sudom.

Omladina DSS-a dala je da se tro¹ku partije izliju bed¾evi „Kosovo je Srbija“, Ko¹tunica je poput deveru¹e koja svatove kiti ruzmarinom vlastoruèno odlikovao prolaznike u Knez Mihailovoj. Kiæenje je otpoèeto simbolièno u 12:44 ispred „Ruskog cara“; ovo drugo zar nije jo¹ mnogo simboliènije! Ruski car zna se ¹ta je, dok 12:44 lako mo¾e da se shvati kao petnaest do jedan. Protivu poèinilaca ipak nedoliènih dela pljaèke i paljevine podnesene su èetrdeset èetiri prijave, za¹to ne i ovde 1244?!

Speaking of Russian Tsar, u pro¹li ponedeljak pohodio nas je baæu¹ka Medvedev. Od radosti ¹to je sa nama, vlast je blokirala Beograd i ¹iru okolinu, da li se ruska delegacija razvila u strelce, ili se nije znalo ¹ta æe gosti iznenada po¾eleti da posete i kupe, tek, ¾ivot je u Beogradu zamro dok Ruse nismo ispratili, nadam se da su poruku shvatili: pustili smo da bude zapaljena du¹manska ambasada, za ¹ta smo policiju nahvalili na sva usta, a vas, premda nema ni najmanje naznake da bi neki atentator ¾eleo da isprazni ¹ar¾er u va¹em bratskom i pravoslavnom pravcu, vas smo èuvali kao da stanovni¹tvo Beograda ni o èem drugom ne sanja nego samo kako da doðe glave kompletnoj ruskoj delegaciji!

Pesnik Bakarec koji je prekoraèio nu¾nu odbranu ¹titeæ Voðu za ¹ta je ka¾njen sa dvesta hiljada dinara veli da te pare nema, ¹to je kamen' v ogorod DSS-a, a i da ih ima ne bi ih dao oklevetanom Bebi Popoviæu, robija mu se èini kao najprihvatljivije re¹enje; Daviniæ je doèekao svojih pet minuta, eh, da nam je sad izraelski satelit, da snimimo sve ¹to æe na Kosovu da se desi; Dinkiæ upozorava da bi inaèe pravedna borba za Kosovo, budemo li sa svima zao¹travali i budemo li kosovski dug pokrivali kao da smo pijani milijarder, mogla prerasti u kolektivno ludilo, za ¹ta mu je iz ¾ari¹ta epidemije uzvraæeno da na njega tj. Dinkiæa ne treba ni tro¹iti vreme jer ne razume Kosovo! Zasad imamo ministarstvo za KiM, na pisanju tu¾bi protiv dr¾ava koje su priznale njegovu nezavisnost radiæe desetine hiljada ljudi, imaæemo katedru za Kosovo, ali da bi bilo shvaæeno, mora Kosovo postati i poseban predmet u ¹koli, kao veronauka, samo ¹to neæe biti fakultativan. Veæ za osam godina imaæemo pokolenje koje æe Kosovo razumeti kao ¹to ga razume ministar Lonèar koji prednjaèi u ljubavi i izda¹nosti prema kolevci.

Boris I Osvajaè, koji je u kampanji hteo da osvoji Evropu deluje kao skaut koji se na logorovanju, daleko od tate, mame i drvenih kolica, privio uz prekaljenog instuktora; i on i Ðeliæ sve su privr¾eniji neprikosvnovenom voði koji kao se, kao seljak koji je dobio premiju, o¹tri da tu¾i ceo svet.

izvor :
http://www.b92.net

wolfeitzckie

Kad sam bila mlaðan lovac ja
10. mart 2008. | Ljubomir ®ivkov
Vlada Srbije ukinula je vize Rusima, za¹to im ne platimo i put, pro¹lo je kroz glavu svakom dobrom Srbinu, zaista, ako ne mo¾emo da im svima ponudimo besplatan boravak, putne tro¹kove smo vala mogli da im pokrijemo. Kosovski dug plaæamo mi, kad bismo prestali to bi bilo kao da i Beograd priznaje nezavisno Kosovo - moramo samo voditi raèuna da srce Srbije nikad ne razdu¾imo u potpunosti.

Vladi je Dinkiæ, kako to Velja lepo reèe, i¹èupao srce i nije dalje mogla, premijer je sveèano obznanio njen kraj, ne pad, ne ostavku, nego ba¹ kraj, sve ¹to je lijepo ima kraj, dirnuti ¹to se zavisnik dragovoljno ma i samo privremeno odrekao svog feti¹a, ministri i novinari su Ko¹tunièinu prividnu abdikaciju (u korist buduæeg sebe) nahvalili kao bog zna kako èasnu i uzvi¹enu, odstupnik pak koristi i takozvani kraj vlade da puèanstvu u njegovo jo¹ nei¹èupano srce usadi buduæi izborni slogan DSS-a: „Sve stranke imaju jedinstven stav o EU – sve hoæe u EU, ali su razlike da li sa Kosovom ili bez njega.“ Bi li se ovaj naoko istinit i za ulenjene umove privlaèan stav mogao posuvratiti: sve stranke Kosovo vide kao deo Srbije, samo bi neke stranke da Srbija uðe u Evropsku uniju, a tri stranke ne bi!

Mogu da zamislim i pitanje koje bi DSS predlo¾io da je do¹lo do referenduma o tome jesmo li za povezivanje sa Evropom: „Jeste li za to da radi obeæanog vrapca na grani pljunemo u lice kosovskim muèenicima, caru Lazaru, Kosovkoj Devojki, da se odreknemo sebe i Slobe Samard¾iæa, koji je bio srce na¹e Vlade!“

Seæa li se neko Ratka Mladiæa? O generalu niko u EU ne sme da pisne, dapaèe, Ko¹tunica sad njima podvikuje: dok nam ne izruèite Kosovo, nema govora o tome da se pridru¾ite Srbiji, ugledajte se na Ruse koji su od pro¹le nedelje na na¹oj beloj listi!“

Karla del Ponte napisala je autobiografiju „Kad sam bila mlaðan lovac ja“, tako nekako, „Lov, ja i ratni zloèinci“, Rasim Ljajiæ ka¾e da se u knjizi otkrivaju ultratajne metode koje samo ¹to nisu dovele do Mladiæevog hap¹enja, a koje nam sada, naravno, neæe biti ni od kakve vajde: kad, buduæi bude pomno prouèio „Zapiski ohotnika“ – biæe Mladiæ jo¹ nedostupniji.

MUP je ®enama u crnom zabranio da povodom Osmog marta pro¹etaju Beogradom, javni saobraæaj ne sme da trpi, radnici ne smeju da kasne ni na posao ni kuæi nakon napornog dana, osim toga, Osmi mart je Dan ¾ena, a ne Dan ¾ena u crnom; tajanstveni rodoljupci na lokaciji nepoznatoj organima gonjenja i bez sanitarne dozvole svake bogovetne noæi mese lebac i nude ga besplatno ispred pekara somborskih Albanaca, ne zna èovek kome bi se pre divio, dobroèiniteljima ili dobroprimaocima, èlanovi nevladinih organizacija i sam gradonaèelnik napokon su d¾umle fru¹tukovali u jednoj od sabotiranih pekara. Oèekuje se da velikosrbi i velikopekari uzvrate udarac, da se koliko sutra ujutro pojave sa bogatijim asortimanom, a ne sa suvim hlebom: izvolite vruæe piro¹ke, ovo nam je prazan burek, ovaj je sa sirom, s jabukama nema vi¹e, sutra æe ga biti, ovde se upisuju porud¾bine, da vidimo, trideset ¹estoro graðana bi rol-vir¹le, veæina bi kaprièozu, porodiènu, vi ¹ta biste od ovoga danas, ¾u¾u, evo, kod nas ne ide na meru, kolko vam stane u ceger nek vam je nazdravlje!

izvor :
http://www.b92.net