Hrana u Srbiji skuplja nego u EU

Started by Bred, 12-03-2008, 16:27:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Sve je vi¹e prehrambrenih proizvoda koji su u Srbiji skuplji nego u zemljama Evropske unije.

Jedan od primera je i smrznuti gra¹ak za èiji kilogram je u Beogradu potrebno platiti skoro ceo evro vi¹e nego u austrijskoj prestonici, Beèu. Ako je Srbija poljoprivredna zemlja, hrana bi trebalo da bude jeftinija nego u okru¾enju. Meðutim, u maloprodaji u Beèu kilogram smrznutog gra¹ka platiæete 1,20 do 1,40 evra, odnosno 106 do 120 dinara. U Srbiji je za istu kolièinu gra¹ka potrebno izdvojiti od 180 do 190 dinara.



Rafail Ruskovski iz Kucure se, izmeðu ostalog, bavi proizvodnjom gra¹ka. Ove godine prodao je gra¹ak hladnjaèi Prvi maj iz Ruskog Krstura za ne¹to ispod 11 dinara po kilogramu. Meðutim, dok njegov smrznuti gra¹ak stigne u maloprodaju, ko¹ta 17 puta vi¹e.

Ukoliko biste ¾eleli da uvezete gra¹ak u Srbiju, morali biste da platite carinu od 20 odsto. Ukoliko, pak, ¾elite da ga kao prehrambena industrija izvezete, dobiæete subvencije od 20 odsto.

Pre nego ¹to doðe u maloprodaju, gra¹ak se opere, izblan¹ira, smrzne i upakuje. Zatim se prodaje trgovcima koji imaju svoje mar¾e – i u tom procesu cena mu u odnosu na polaznu sirovinu poraste 17 puta.

Poljoprivednici misle da to nije realno.

B92 je poku¹ao da postavi pitanje o razlici u ceni predstavnicima zagrebaèkog Agrokora, vlasniku Frikoma i zaposlenima u Delti – vlasnicima najveæih kapaciteta za proizvodnju smrznute hrane.

Meðutim, ni posle vi¹e nedelja èekanja nema odgovora.

Wlada

Јел неко за:

(http://img229.nono9.us/my.php?image=monopolwa3.jpg)

dirigent

Srbija je raj za Miskovice & co. Nas narod nije navikao da se buni za sitnice. Kad budemo izasli na ulice zato sto je cena hleba otisla 3 dinara vise , imacemo jeftinije cene. U EU se pokreti potrosaca itekako organizuju protiv monopola ili nelojalne konkurentnosti.