Mikrobiologija

Started by Bred, 09-05-2006, 09:21:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 42 Guests are viewing this topic.

salexandar16

Zar je moguce da ne treba da se uci  Brucella?

BK

Oni su kao dali ta pitanja mada ja nisam primetila da su menjali ceduljice ili slicno ( Ja sam polagala u junu kod prof Marine ), mislim da su samo ta pitanja dali zbog nove profesorke. Pouzdano znam da je devojka polagala u januaru i dobila je bas to pitanje, nije mogla da se seti i Marina ju je oborila i rekla da to mora da se zna,, koliko ja znam predavano je, naravno i medju onim predavanjima na net-u ih ima, ja bi naucila na tvom mestu, ili bih otisla kod prof i pitala ih. Srecno!

Al-Jasmina

Odgovorice profesorka i asistentkinja i ovde, ako vide pitanje!

Dakle,
usmeni: Brucella, DA ILI NE?  :)

willie the scot

da li neko moze da mi odgovori da li su dovoljna ona pitanja sa sajta za spremanje ispita?cuo sam da resetaju i ono gradivo izmedju pitanja.

salexandar16

Sta se podrazumeva pod DERMATOFITIMA?

BK

Koliko ja znam : pod dermatofitima(TRICHOPHYTON SP. , MICROSPORUM SP.  EPIDERMOPHYTON SP. ) podrazumevaju se gljive patogene za ljude (i zivotinje) koje izazivaju dermatomikoze. Podela na osnovu porekla tj mesta boravka ili domacina (ne znam kako da kazem) : antropofilni, antropozoofilni i geofilni. Trihofitije su bolesti koze i njenih adneksa (nokti i dlake) kao i mikrosporije, a epidermofitije su bolesti neobrasle koze i noktiju (nikad dlake!!)... Sve ovo imas u predavanjima na netu....i vise naravno. :angel:

salexandar16

Hvala BK.Upravo sam procitao nesto vise o tome. Sada me muci KULTIVISANJE I ISPITIVANJE VIRUSA! Sta treba da se prica o tome?

BK

Trenutno nemam ni svesku sa vezbi ni knjigu kod sebe, ali koliko ja znam veoma je vazno za ta opsta pitanja, sem interferon i virusne vakcine i lekovi i jos neka nisam sigurna..., da se nauci ono sto je predavano na vezbama, za kultivisanje virusa naravno najvaznije da to moraju biti zive celije (onda one cel kulture - primarne, diploidne, kontinuirane), PILECI EMBRION kao veoma vazan (alantoicna i amnionska supljina,horioalantoicna memb..), i valjda jos experimentalne zivotinje (ne secam se bas najbolje), u okviru sve te tri metode ja mislim da treba da pises o dokazivanju virusa u njima : plakovi, hemaglutinacija,hemadsorbcija, interferencija.... Ja nisam 100% sigurna, tako da se nadam da ce ti odgovoriti jos neko...toliko se ja secam

AVENDON

Na pitanje koje se tice kultivisanja i ispitivanja virusa odgovoreno je u ovoj temi:

http://www.farmaceuti.com/forum/index.php?topic=497.0

Leptospira i anaerobne asporogene bakterije se nisu ucile za jun, nadam se da se nista nije promenilo

AVENDON

Ova tema je definitivno postala nepregledna zbog velikog broja poruka, tako da se desava da se cesto pitanja dupliraju i da novi korisnici ne citaju predhodne poruke.

Zato ovu temu zakljucavam, a sva pitanja i komentare koje imate, postavite u podforum MIKROBIOLOGIJA