Jezik kao ogledalo zdravlja

Started by Bred, 09-03-2008, 14:35:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

U kineskoj medicini jezik je ogledalo zdravlja, ali i u op¹toj medicini jezik mo¾e biti vrlo va¾an faktor prilikom dijagnoze neèijeg zdravlja i higijene.

Beèki profesor Hademar Bankhofer zauzima se za to da se vi¹e pa¾nje posveti jeziku.

Kada lekari i nauènici jeziku pridaju veliki znaèaj, Bankhofer je uveren da bi i mi trebalo. On konkretno predla¾e higijenu jezika prilikom pranja zuba.

„Veliki deo bakterija u usnoj ¹upljini se ugnezdi u jezik, jer im je tu idealna klima. Bakterije vole vla¾nu toplu sredinu i kao i brojne ostatke hrane i odumrle æelije usne sluzoko¾e“, ka¾e Bankhofer.

Izazivaèi bolesti se posebno brzo razmno¾avaju na jeziku. Po¹to je jezik idealni sakupljaè bakterija, ugro¾ava ceo usneni prostor. U osnovi skoro sve bakterije parodontoze sa jezika prelaze u predeo zuba i zubnih d¾epova i dalje do srca. Zato Bankhofer upozorava da nas negovan i èist jezik ¹titi i od srèanih problema.

Drugi argument za èist i negovan jezik je da se time spreèava neprijatni zadah. Èak do 90 odsto neprijatni zadah nastaje zbog bakterija na naslagama na jeziku. Ranije se smatralo da zadah prete¾no dolazi od smetnji u ¾eludaènom i crevnom predelu, ali je to danas opovrgnuto.

Èetkanje jezika bi trebalo uveèe uraditi, jer ujutru mnogi dobiju oseæaj davljenja. Za to postoji posebni strugaè kojim se naslage na jeziku lako i brzo uklanjaju. Osim toga ujutro i uveèe trebalo bi ispirati usta posebnim rastvorom koji ujedno i ubija bakterije na jeziku.

Pome¹ajte 15 kapi tinkture propolisa sa èetvrt litrom mlake vode.

b92