Za falsifikat „lavlje kand¾e“ od¹teta 125 miliona dinara

Started by Bred, 16-03-2008, 15:27:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: B. N. | 16.03.2008 - 00:07

®ivko Mijokov, vlasnik zanatske radnje "D¾oker" u Beogradu, mora da plati za neovla¹æeno kori¹æenje imena i ¾iga "lavlja kand¾a" od¹tetu od 125 miliona dinara Vladi Hajdukoviæu, vlasniku firme "Euro 011", u kojoj je i nastao ovaj veæ èuveni autosigurnosni sistem.

Posle maratonskog spora, Trgovinski sud u Beogradu je utvrdio a vi¹i sud potvrdio da je "lavlju kand¾u" konstruisao Zdravko Rajaèiæ koji je zaposlen u Hajdukoviæevoj firmi "Euro 11".
Ovaj proizvod koji ¹titi automobil od kraðe na¹ao se na tr¾i¹tu krajem 1999. godine i bio je pod raznim imenima falsifikovan i kopiran.
Sud je utvrdio da je Mijokov neovla¹æeno preuzeo licencna prava i tako umanjio dobit konstruktoru i pravom vlasniku "lavlje kand¾e".
Istovremeno i vozaèi koji su koristili plagijat bili su dovedeni u zabludu i o¹teæeni zbog lo¹ijeg kvaliteta.
Ova presuda æe uæi u sudske anale jer je prvi put u sporovima povrede prava ¾iga, odnosno intelektualne svojine, dosuðen trostruki iznos nadoknade ¹tete.
- Ova presuda je motiv za domaæe i strane inovatore da svoj intelektualni kapital plasiraju bez straha da æe falsifikatori proæi neka¾njeno na teritoriji Srbije. Kao garanti apsolutne pravne sigurnosti presude direktno pozivaju investitore da ula¾u u inovativne tehnologije stvarajuæi time novo srpsko tr¾i¹te prepoznatljivo po zakonski regulisanom pravnom sistemu za¹tite prava intelektualne svojine - ocenjuju Jasna Nikoliæ i Zoran ®ivkoviæ, pravni zastupnici firme "Euro 011".

blic

darusaz

Јел тај што је изгубио спор продавао "канџе" тамо у Заге Маливук или?  :hmm