Aspirin mo¾e da smanji rizik od astme

Started by Bred, 16-03-2008, 15:38:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

®ene koje redovno uzimaju aspirin mogu time da smanje rizik od astme, pokazalo je jedno amerikèo istra¾ivanje, èji su rezultati u raskoraku sa dosada¹njim nalazima, po kojima aspirin mo¾e da pogor¹a simptome astme.

Struènjaci s Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard i iz ®enske bolnice u Brigamu ustanovili su kako su ¾ene koje svakog dana uzimaju malu dozu aspirina od 100 miligrama pod 10 odsto manjim rizikom da tokom desetogodi¹njeg perioda obole od astme, u odnosu na one koje konzumiraju placebo, izve¹tava Rojters.

Time se potkrepljuju zakljuèci nekih ranijih studija, koje su pokazale da male doze aspirina smanjuju rizik obolevanja od astme i kod mu¹karaca.

Tim na èelu sa dr Tobajasom Kurtom istra¾ivanje je obavio na 37.000 amerièkih zdravstvenih radnica, uèesnica studije o zdravlju ¾ena. Sve one su imale 45 ili vi¹e godina na poèetku istra¾ivanja i nisu bolovale ni od kakve ozbiljnije bolesti, ukljuèujuæi i astmu i alergiju.

Metodom sluèajnog uzorka polovini njih je svakog drugog dana davana tableta aspirina od 100 miligrama, dok su ostale dobijale placebo. Tokom deset godina, astma se javila kod 872 ispitanice koje su uzimale aspirin i 963 koje su bile na placebu.

Konstatovano je da se kod gojaznih ¾ena, sa indeksom telesne mase od 30 i vi¹e, nije pokazalo korisno dejstvo aspirina. Osim toga, utvrðeno je da dejstvo aspirina, kao sredstva za smanjenje rizika obolevanja od astme u odraslom dobu, nije znatnije modifikovano starosnom dobi, pu¹aèkim statusom, nivoom fizièke aktivnosti, primanjem hormona posle menopauze, kao ni redovnim konzumiranjem E vitamina.

Pretpostavlja se da aspirin deluje na jedinjenja ukljuèena u zapaljenske procese, kao i na preteranu reakciju vazdu¹nih puteva, koja je karakteristièna za astmu.
b92