Banka u mobilnom

Started by Bred, 16-03-2008, 15:22:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |

Kako tehnologija napreduje, tako se i tokovi trgovine menjaju, pa se sada umesto papirnim novcem plaæanje najèe¹æe vr¹i karticom, preko interneta, ali i putem mobilnog telefona. M-payement je naèin plaæanja koje se vr¹i povezivanjem mobilnog aparata i va¹eg bankovnog raèuna. Plaæanje se mo¾e izvr¹iti slanjem SMS poruke, koda, preko WAP i WEB portala, gde je va¹ M-PIN vezan iskljuèivo za broj mobilnog telefona.

Procedura je jednostavna i praktièna, a pri tom ne gubite dodatno vreme i strpljenje kao u dosada¹njim naèinima plaæanja. Ovako vam je uvek potreban samo mobilni telefon, bilo pri inicijalizaciji bilo pri autorizaciji plaæanja.
Mobilna plaæanja i NFC (nearfield communication) tehnologija su definitivno tehnologije s naprednim i brojnim moguænostima. NFC tehnologija je veæ godinama primenljiva u razlièitim oblastima. Na primer, za autorizaciju ulaza u odreðene objekte, klubove, u prevozu i slièno. Spajanjem ovih tehnologija mobilni telefon postaje i sredstvo za komunikaciju, ali i napredno sredstvo plaæanja.
Va¹ mobilni telefon sadr¾ao bi i telefonski imenik i pravu aplikaciju banke kod koje imate raèun. NFC èitaè i mobilni aparat æe na taj naèin preko va¹eg M-PIN-a autorizovati transakcije i obavljati plaæanje. Evolucija mobilnog plaæanja ka NFC tehnologiji je izvesna i predstavlja svetski trend za koji je samo pitanje vremena kada æe doæi kod nas.
Zasad je putem MTS mre¾e moguæe preko M-payementa obavljati poslove dopune kredita na raèunu mobilnog telefona SMS porukom, preko WEB-a, WAP portala, direktno sa va¹eg bankovnog ili postpejd raèuna. Potrebna je samo registracija korisnika kod banke da biste bili u moguænosti da izvr¹ite plaæanje. MTS æe uskoro obezbediti svojim korisnicima i servis M-government koji pru¾a moguænost naruèivanja i plaæanja razlièitih dokumenata, kao ¹to su izvod iz matiène knjige roðenih, dr¾avljanstvo, dokumenti potrebni za zapo¹ljavanje itd.
Mobilni telefoni dobijaju sve vi¹e funkcija olak¹avajuæi svakodnevne poslove. M-payement je jedan u nizu naèina plaæanja, ali i okru¾enje koje obuhvata niz korisnih servisa poput plaæanja parkinga, naruèivanja robe i usluga, dokumenata, razlièitih autorizacija i pristupa.

blic