Tretmani matiènim æelijama poma¾u pacijentima sa srèanim oboljenjima

Started by Bred, 17-03-2008, 12:40:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nova studija objavljena u èasopisu Amerièkog medicinskog udru¾enja ukazuje da tretmani ovim tipom baziènih æelija poma¾u i pacijentima sa autoimunim bolestima i srèanim oboljenjima.

Lekari na Northwestern univerzitetu preispitali su medicinske studje na oko 2 i po hiljade pacijenata koji su imali transplantaciju baziènih æelija. Oni su ustanovili da je tretman vodio do pobolj¹anja kod nekih pacijenata sa poremeæajima imunolo¹kog sistema, kao ¹to su dijabetes i multipleks skleroza. Doktor Rièard Bart predvodio je ispitivanje.

«To je potpuno novi pristup tim bolestima. Radije nego hirur¹ka operacija ili lekovi koji mogu da se koriste, æelijski pristup koji u razlièitim studijama izgleda da bi bio dobar za pacijente,» ka¾e doktor Bart.

Odrasle baziène æelije potièu iz krvi i ko¹tane sr¾i. One su jedina vrsta baziènih æelija koja se sada koristi za tretiranje bolesti kod ljudi. Zato ¹to ne zahtevaju uni¹tavanje ljudskih embriona, odrasle baziène æelije nisu pogodjene etièkom kontroverzom koja okru¾uje embrionalne baziène æelije. Beriju Gaudiju je ustanovljena multipleks skleroza 1995. On je poèeo da gubi oseæaj u svojoj levoj nozi i veæ je poèeo da gubi vid kada je ukljuèen u klinièko ispitivanje 2003. Posle pet dana hemoterapije radi uni¹tavanja njegovih imunolo¹kih æelija, lekari su upotrebili Gaudijeve sopstvene æelije kako bi ponovo izgradili njegov imuni sistem.

«Nemam simptome multipleks skleroze i ne uzimam tretman za tu bolest,» ka¾e on.

Nije jasno koliko dugo æe njegov oporavak trajati, ali Gaudi ka¾e da je on ¾ivi dokaz da transplantacija baziènih æelija uspeva.

«Imao sam pet godina kvalitetnog ¾ivota. Pet godina. Da nisam imao transplantaciju verovatno bih danas bio u invalidskim kolicima,» istièe Gaudi.

Preispitivanje koje su uradili doktor Bart i njegove kolege takodje je pokazalo da su pacijenti koji su primili terapiju baziènim æelijama posle srèanog napada imali umereno pobolj¹anje funkcija srca. Istra¾ivaèi ka¾u da bi kod mnogih bolesti moglo da se postigne pobolj¹anje ali da je potrebno jo¹ istra¾ivanja.

klip=> http://www.voanews.com/mediaassets/serbian/2008_03/Video/wmv/AdultStemCells-vb.wmv

voanews.com