inhalacioni opsti anestetici (mehanizam dejstva)

Started by maki, 08-09-2009, 12:03:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

maki

Cela prica oko mehanizma dejstva sa podeonim koeficijentom i sl. me strasno buni :help2: da li bi neko mogao to da mi objasni u par recenica?
ps:izvinjavam se ako je bilo reci o ovome,panika me hvata,pa nemam toliko vremena da prelistavam sve teme :cvet  :bokmal:

iwanna 87

E,to ti ne treba toliko! neopterecuj se!! Kod anstezije ih samo interesuje balnsirana,a da znas da koncntracija opstih inhalacionoh zavisi,od :
1.debljina alveo kapilarne membrane
2. rastvorljivosti u krvi,jer ako se dobro rastvara,to onda znaci da ce slabije difundovati iz krvi u      tkiva gde bi trebalo da deluje,jer je rastvoren,to je jedan od onih koeficijenata,koji govori o parcijalnom pritisku gas/krv
3.da je liposolubilan,da bi mogao da prodje kp i ispolji dejstvo u cns-u,jer  ga zato i koristimo,a s tim ako je osoba gojazna nece doci do ravnomerne raspodele,zbog viska masti - to ti je misim,onaj drugi koeficjent
4.zavisi od rada srca,tj. od minutnog volumena,zbog toka krvi i ravnomerne distrbucije.
ne mogu da se setim da l' postoji jos neki faktor,ali i resorpcija i eliminacija zavise od istih faktora.. Preko pluca se unosi,preko pluca eliminise..,zato je bitna debljina alveo kapilarne membrane..

Murakami

Quote from: iwanna 87 on 16-09-2009, 23:08:26
E,to ti ne treba toliko! neopterecuj se!! Kod anstezije ih samo interesuje balnsirana,

Aj bas napisi ako te ne mrzi ( ili neko drugi ) sta treba da se prica u vezi sa tom balansiranom anestezijom?

Thanks !

iwanna 87

Dan pred operaciju,osobi se daju benzodiazepini,diazepam najcesce,da se smanji anksioznost,odrzi svest i da pacijent dobije anterograndu amneziju,da se ne bi toliko secao na dogadje perd operaciju,sto je bitno! Valjda se 45 min pred operaciju daju opioidi,zbog smanjenja bolova,pacijent se uvodi u anesteziju sa tiopenton natrijumom i produbljuje sa azot oksidom i tek onda mu se daju miorelaksansi.. I da mozes moklobemid,posle,da bi se sprecilo povracanje.. Kazes da se balansiranom obezbedjuje dobra relaksacija misica,sprecavanje   n.e. ,lako se odrzava konc anestetika u krvi,postize se smiravanje bolesnika,sto je jako bitno da pacijentu  ne bi skocio k.p  u toku operacije... mislim da imas u skripti prof Ugresica,to objasnjeno onoliko koliko ti treba i nesto imas i u Varagicu..