Silikonski poluprovodnici mogli bi uskoro da odu u penziju

Started by Bred, 27-03-2008, 14:55:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ðorðe Putiæ


Da li ste èuli za grafen? Neki fizièari ka¾u da je grafen mo¾da materijal buduænosti i da bi jednoga dana mogao potpuno da zameni silikon kao osnovu za proizvodnju poluprovodnika.

A poluprovodnici su, kao ¹to znamo, osnovni sastojci tranzistora u mikroprocesorima. Grafen je u stvari sloj grafita, debljine jednog jedinog atoma, koji u takvoj konfiguraciji ima istovremeno osobine provodnika i poluprovodnika.

Zagrevanje svakog materijala dovodi do toga da elektroni u njemu poèinju da vibriraju. Ako je reè o provodniku struje, vibrirajuæi elektroni sudaraju se sa elektronima koji nose elektriènu struju, smetajuæi im u prolazu i poveæavajuæi tako otpor provodnika. Taj otpor mo¾e da se elimini¹e samo njegovim hlaðenjem do apsolutne nule. Ali veæ na sobnoj temperaturi provodljivost grafena veæa je za 35 odsto od provodljivosti bakra.

A kako grafen smotan u nanocevèice pokazuje osobine poluprovodnika, tranzistor sagraðen od tog materijala, zahvaljujuæi njegovoj veæoj provodljivosti, mo¾e da radi na veæim uèestanostima od silikona, ¹to znaèi da bi od grafena mogli da se grade èipovi znatno veæe brzine.

Nauènici ka¾u da bi ista osobina mogla da bude korisna u biohemijskim senzorima u kojima bi grafen mnogo br¾e reagovao na elektriène signale dobijene iz ¾ivog tkiva. Ovaj novi materijal jo¹ je u fazi laboratorijskog ispitivanja, ali nauènici ka¾u da veoma obeæava.

voanews.com