Predstavljen projekat E-Srbija

Started by Bred, 20-03-2008, 14:08:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Ministarstvo za telekomunikacije predstavilo je idejne projekte informacionih sistema "E-Srbija" i "E-javne nabavke".

Ovi projekti se finansiraju iz Nacionalnog investicionog plana, a trebalo bi da rad dr¾avnih organa uèine transparentnijim, efikasnijim i jeftinijim. Na projektima elektonske Srbije i elektronskih javnih nabavki radili su struènjaci univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, a za njihovu realizaciju iz Nacionalnog investicionog plana biæe izdvojeno oko 600 miliona dinara.

"Elektronska Srbija podrazumeva kompjuterizaciju organa dr¾avne uprave. Cilj toga je da se svi dokumenti i informacije razmenjuju u elektronskoj formi i da se, takoðe, arhiviraju u elektronskoj fromi. Na taj naèin æe organi dr¾avne uprave da postanu br¾i i efikasniji, s jedne strane, sa druge strane, tro¹kovi æe da se smanje", ka¾e Aleksandra Smiljaniæ, ministarka telekomunikacija.



U prednost elektronskog èuvanja podataka do sada su mogli da se uvere graðani u pojedinim op¹tinama u Srbiji. Na Savskom vencu, na primer, mogu se internetom naruèivati izvodi iz matiène knjige roðenih, venèanih ili umrlih.

"Graðani Beograda mogu da koriste SMS poruke i brzu uslugu na¹eg 'kol centra' i u toku dana da dobiju izvod na kuæu, to ne¹to vi¹e ko¹ta, a oni graðani iz drugih delova Srbije, prosto, uðu na internet, proèitaju i popune jedan obrazac koji se pojavi na ekranu. S tim podacima, sve im sti¾e u roku od dva, tri dana, na bilo koju adresu", rekao je Tomislav Ðorðeviæ, predsednik op¹tine Savski venac.

Analiza Ministarstva za telekomunikacija i informatièkog dru¹tva pokazuje da je od 2004. godine u oblasti elektronske uprave u Srbiji primetan napredak, ali su moguænosti kori¹æenja interneta za ostvarivanje usluga javnih servisa i dalje manje nego u zemljama Evropske unije.