Kampanja da se strani studenti privuku u Sjedinjene Dr¾ave daje rezultate

Started by Bred, 20-03-2008, 13:14:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kampanju da se strani studenti privuku na koled¾e u SAD, amerièki zvaniènici smatraju veoma uspe¹nom. Oni ukazuju na porast broja prijava i upisanih, kao nagove¹taj da kampanja daje rezultata.

Kada se raèuna kao izvoz, obrazovanje je, prema podacima Sekretarijata za trgovinu, u ekonomiji SAD za 2006. godinu uèestvovalo sa 14 i po milijardi dolara. AleksanderFeldman je bio vi¹i  savetnik amerièkom podsekretaru za meðunarodnu razmenu.

"To je jedna od usluga koja se najvi¹e izvozi i jedna od va¾nijih", ka¾e Feldman.

Toliko va¾na da, zvaniènicima sekretarijata za trgovinu nije promaklo kada je broj upisa stranih studenata usporio, a zatim i pao u godinama posle teroristièkih napada na SAD 2001.

Feldman je saraðivao na izradi multimedijalnog diska èiji je cilj da se trend preokrene.

Amerièki univerziteti su pomogli u finansiranju kampanje, koja obuhvata televizijske i internet oglase sa stranim studentima koji su veæ u SAD.

"Ustanovili smo da su oni najkredibilniji izvor informacija za buduæe  studente. Razumeju njihovu kulturu, pro¹li su iste prepreke, koje æe morati i buduæi studenti da proðu i uspeli su u tome – ovde su", ka¾e Feldman.

Kampanja je namenjena potencijalnim kandidatima iz Indije i Kine – koji veæ jesu dva najveæa izvora stranih studenata u SAD. Ipak, cilj je da se se uveæa broj onih koji æe krenuti stopama ®enga Fajanga, momka koji je sa jugoistoka Kine do¹ao na studije Univerziteta D¾ord¾taun u Va¹ingtonu.

"Ono ¹to mi se ne sviða u kineskom sistemu obrazovanja jeste da  moram da odluèim ¹ta æu da studiram pre nego ¹to se upi¹em na koled¾. U tom trenutku ja zaista ne znam ¹ta ¾elim, u stvari ¾elim da probam nekoliko razlièitih stvari i odluèim ¹ta me stvano zanima, ¹ta mi zaista odgovara … a to je ono ¹to mi univerziteti ovde u Americi omoguæavaju", prièa ®eng Fajang.
Èini se da napori da se poveæa broj stranih studenata daju rezultate. Institut za meðunarodno obrazovanje tvrdi da je broj stranih studenata sve veæi, a predsednik i izvr¹ni direktor ove neprofitne organizacije Alen Gudmen ka¾e da je timski rad zaslu¾an za to.

"Poveæanje broja studenata tokom pro¹le godine, preokrenulo je trend vrlo malog opadanja posle 11. septembra 2001. Ipak, to je bio pad, koji je bio razlog za brigu i vlada je odigrala glavnu ulogu, kao i javni i privatni univerziteti i njihovo voðstvo", obja¹njava Gudmen.

Motiv amerièke vlade za prvilaèenje veæeg broja stranih studenta nije samo ekonomske prirode. Neki to vide i kao odliènu javnu diplomatiju.

VOANEWS.com

Adonis_Vernalis

Naravno da kampanja daje rezultate. Jeste li ocekivali suprotno?

Masha

Mozemo da volimo USA ili ne, ali strani studenti ne idu tamo zato sto su na gubitku. Amerikanci mozda postave uslove, ali zato i jesu vrlo blagonakloni prema vama. Da se razumemo, nisu blagonakloni zato sto vas vole, vec zato sto oni dobijaju velike beneficije na racun svakog stranog studenta koji im dodje, a posebno ako vam daju stipendiju. Kada stipendiju dobijete i odete, onda je sve na vama. Ispunite uslove koji su vezani za prosek i vi ste na konju.

Adonis_Vernalis

Quote from: Masha on 21-04-2008, 16:46:40
Mozemo da volimo USA ili ne, ali strani studenti ne idu tamo zato sto su na gubitku. Amerikanci mozda postave uslove, ali zato i jesu vrlo blagonakloni prema vama. Da se razumemo, nisu blagonakloni zato sto vas vole, vec zato sto oni dobijaju velike beneficije na racun svakog stranog studenta koji im dodje, a posebno ako vam daju stipendiju. Kada stipendiju dobijete i odete, onda je sve na vama. Ispunite uslove koji su vezani za prosek i vi ste na konju.

Upravo tako, Masho, kao da ste bili tamo... :)

Kakvi god bili, Ameri su maksimalno otvoreni. Ponekad je dovoljno uspostaviti kontakt sa profom preko, kako bi se stvari maksimalno brzo odvijale.

Cik probajte istu stvar u Evropi...