Blic: Ucenjivanje blanko otkazima

Started by Bred, 14-06-2009, 23:05:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Blic
Beograd -- Skoro svi poslodavci, posebno u sektoru usluga, novim radnicima pre zasnivanja radnog odnosa tra¾e da potpi¹u i blanko otkaz, pi¹e Blic.

Osim ¹to u svakom trenutku mo¾e da ostane bez posla, zaposleni u sluèaju otkaza ne dobija otpremninu i gubi pravo na meseènu naknadu koju daje Nacionalna slu¾ba za zapo¹ljavanje. ®enski deo populacije mo¾da je bio prvi na udaru zamisli zvane blanko otkazi. Poslodavci su na taj naèin ¾eleli da se osiguraju da zaposlene ¾ene neæe raðati narednih nekoliko godina, pi¹e list.

Praksa se brzo pro¹irila i na mu¹karce, na radost domaæih i stranih gazda. Jer, kada poslodavac ima u fioci blanko otkaze, ne mora da navodi razloge za otkaz, a jedina dilema je da odredi datum, navodi blic.


nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=14&nav_category=206&nav_id=365957




Ovo se stvarno desava cak i u vecim apotekama ... :nonono:

Bred

Radnici na dektoru la¾i
Izvor: B92
Beograd -- U Srbiji poslodavci zaposlene podvrgavali detektoru la¾i. Sindikati pozivaju radnike testirane na poligrafu da im se jave.

U Srbiji sve vi¹e poslodavaca odluèuje da radnike podvrgne poligrafskom testiranju. Samo pro¹le godine privatna beogradska detektivska agencija ”Mikro” testirala je 702 zaposlena.

Predstavnici sindikata o¹tro su osudili takvo proveravanje zaposlenih, a udru¾enje granskih sindikata Nezavisnost u Ni¹u uputilo je otvoreno pismo predsedniku Borisu Tadiæu i premijeru Mirku Cvetkoviæu, u kojem tra¾e da nadle¾ni organi hitno spreèe "protivustavno i duboko diskriminatorsko testiranje radnika na poligrafu po nalogu njihovih poslodavaca".

dalje -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=19&nav_category=12&nav_id=366957