Pokreti tela umesto punjaèa

Started by Bred, 07-04-2008, 13:29:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: J. S. | 06.04.2008 - 00:13

Koliko puta ste se iznervirali zbog prazne baterije u mobilnom. A tek koliko puta vas je nervirao kabl dok se baterija puni a vi razgovarate. Za koju godinu ovi problemi biæe pro¹lost.

Amerièki nauènici èija istra¾ivanja idu u dva pravca na domaku su re¹enja za be¾ièno punjenje mobilnog, MP3...
Jedna grupa je osmislila posebna mikrovlakna koja mogu sama da proizvedu neophodnu energiju za mobilni telefon. Èitav projekat je zami¹ljen kao posebno parèe odeæe koji bi svaki vlasnik mobilnog oblaèio , odnosno u¹ivao u odeæu koju nosi. Ta vlakna bi bila u stanju da akumuliraju energiju koja nastaje kretanjem a koju bi kasnije preneli na mobilne telefone.
Ako bi ovaj izum mogao masovno da se primenjuje bila, bi to mini-revolucija u mobilnoj telefoniji.
Druga grupa istra¾ivaèa sa Instituta za tehnologiju u Masaèusetsu nedavno je demonstrirala be¾ièni prenos energije. Nekoliko profesora i studenata uspelo je da na nekoliko metara prenese energiju be¾iènim putem. Oni su uradili ne¹to slièno onome na èemu je u pro¹lom veku radio i Nikola Tesla. Ovi nauènici nisu poput Tesle dizali ogroman toranj na Long Ajlendu, veæ su energiju be¾ièno preneli na obiènu sijalicu od 60 vati.
Prenos energije ostvaren je na principu rezonance, odnosno fenomena da drugi predmet poèinje da titra kada se pobudi frekvencija vlastitog titraja.
Ako bi se ovaj izum primenio u mobilnoj telefoniji, to praktièno znaèi da bi vlasnici bili li¹eni brige kada æe puniti telefon i koliko mo¾e da im traje baterija.
Ovakav prenos energije bi, ukoliko se poveæa moguænost prenosa na veæu daljinu i smanji rasipanje, odnosno gubitak energije, takoðe mogao napraviti pravu revoluciju ne samo u proizvodnji mobilnih telefona, veæ i u drugim oblastima, naroèito u vojnoj i automobilskoj industriji.