Sport smanjuje ¾elju za nikotinom

Started by Korisnicko Ime, 15-03-2007, 17:20:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Pet minuta ve¾banja dnevno moglo bi da pomogne ljudima da se odviknu od pu¹enja, otkrila je nova studija.

Istra¾ivanje objavljeno u internacionalnom medicinskom ¾urnalu „Addiction“ pokazalo je da umerena fizièka aktivnost poput ¹etanja u velikoj meri smanjuje probleme koji nastaju usled prestanka pu¹enja.

„Kada bi postojao lek sa sliènim efektima istog trenutka bi se na¹ao u prodaji kao pomoæ pri odvikavanju od pu¹enja“, izjavio je doktor Adrian Tejlor, voða studije i profesor psihologije na Univerzitetu u gradu Ekseter u Velikoj Britaniji.

Tejlor i njegove kolege ispitali su 12 radova koji razmatraju vezu izmeðu ve¾banja i odvikavanja od nikotina. Nauènici su fokus stavili na ve¾be koje je moguæe raditi i van teretane, ve¾be kao ¹to su ¹etnja i rastezanje.

Istra¾ivanje je pokazalo da je samo pet minuta ve¾banja dnevno dovoljno da pomogne pu¹aèima da izaðu na kraj sa jakom ¾eljom da zapale cigaretu.

Posle razlièitih tipova ve¾bi, istra¾ivaèi su tra¾ili od ljudi da ocene njihovu potrebu za cigaretom. Ljudi koji su uèestvovali u fizièkim aktivnostima imali su vidno slabiju ¾elju za nikotinom.

„Ono ¹ta je iznenaðujuæe jeste snaga efekta ve¾banja na pojedinca. Otkriveno je da umereno ve¾banje podjednako efikasno kao i nikotinski flaster“, izjavio je doktor Robert Vest sa Univerziteta u Londonu.

Vest nije aktivno uèestvovao u istra¾ivanju ali je upozorio da jo¹ nije poznato koliko dugo rezultati ve¾banja mogu trajati.

„U teoriji je moguæe koristiti ve¾banje kao odgovor na kratke napade ¾elje za nikotinom, ali jo¹ nije poznato kakvi su efekti na du¾e staze. Sasvim je verovatno da æe ve¾banje biti kori¹æeno u okviru ozbiljnije strategije kori¹æenja raznih tehnika za odvikavanje od pu¹enja kako bi pomoglo ljudima da uspe¹no prestanu da pu¹e“, dodao je Robert Vest.

Nauènici smatraju da ve¾banje podstièe luèenje hormona dopamina koji izaziva dobro raspolo¾enje, koje mo¾e dovesti do smanjene ¾elje za nikotinom kod pu¹aèa.

Struènjaci ipak nisu ubeðeni da æe biti lako sprovesti nova saznanja u praksi.

„Doktori mogu mogu savetovati svojim pacijentima da ve¾baju sve dok ne poplave, ali ono ¹ta je problem jesu pacijenti koji na kraju moraju da poènu da ve¾baju“, rekao je doktor Piter Hajek, profesor klinièke psihologije sa Univerziteta Queen Mary u Londonu.

„Ako ba¹ imate potrebu za cigaretom, mnogo je bolje da umesto pu¹enje izaberete sport“, dodao je Hajek.

Izvor B92

Wolf

Mislim da ovo kod mene ne pali. Imam treninge svaki dan i zelja
za cigaretom mi se ne smanjuje. E, a to sto se trudim da ne pusim
bar 2 sata pre i posle treninga, to je nesto drugo.

Masha

I sah je sport, a vrlo cesto vidim sahiste sa cigaretom dok razmisljaju o sledecm potezu  :K

Dukica

ХЕхехехе,нема зезања са окорелим дуванџијама! :K :K
И ја идем 2 пута недељно на јогу и
не могу пушити евентуално 20 мин после...
Већ у нарадних пар минута имам 2 у устима... :V

stef

Quote from: Dukica on 16-03-2007, 09:56:20
Већ у нарадних пар минута имам 2 у устима... :V
hahahaha dukili...

Dukica

Вежбе уједначеног дисања... :smekerica:

Боље се ти побрини за Вучка..
он апстинира 2 сата пре и после... :K

Чисто да не буде тотални офф   :K
одваратан је осећај дуванити после
шпорта... :cvet