Nauènici se ponovo bavili dobrobitima vitamina E u hrani koju jedemo

Started by Bred, 28-02-2008, 20:59:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nova studija raðena na uzorku od skoro 700 Italijana, starosti 65 godina i vi¹e, pokazala je da prirodni izvori tog vitamina potpoma¾u pokretljivost.

Bacite pogled na police u tipiènom supermarketu i videæete veliki izbor izvora vitamina E: zeleno lisnato povræe, cerealije, ulja od povræa i ko¹tunjavo voæe, samo su neki od primera. Nauènici kau da vitamin E, u svom prirodnom obliku, ¹titi organizam od kardiovaskularnih bolesti i raka. Doktor Benedeta Bartali sa univerziteta Jejl jedna je od autora nove studije, koja vitamin E dovodi u vezu sa nivoima pokretljivosti kod starijih osoba.

«Na¹i rezultati pokazali su da je samo vitamin E povezan sa postepenim opadanjem nivoa fizièkih funkcija», ka¾e ona.

Od 1998. do 2003. Bartali i njene kolege studirali su nivoe hranljivih materija u krvi kod 698 Italijana i Italijanki starijih od 65 godina. Nauènici su uporeðivali njihovu pokretljivost dok hodaju, ustaju, sedaju i odr¾avaju ravnote¾u. Tokom trogodi¹njeg perioda, kod polovina starijih uèesnika nivo pokretljivosti se smanjio, a ni¾i nivoi vitamina E imali su veze sa tim. Bartali i ostali nauènici ka¾u da je potrebno jo¹ istra¾ivanja kako bi se odgovorilo na pitanje za¹to vitamin E pravi takvu razliku.

«Ukoliko bi uspeli da utvrdimo faktore koji doprinose opadanju nivoa pokretljivosti kod starijih, mogli bi da razvijemo strategije za prevenciju ili usporavanje ¹tetnih posledica», ka¾e dr Bartali.

Osamdesetjednogodi¹nja Lois Akampora trudi se da jede zdravu hranu i ¹eta svaki dan. Meðutim, ¹to je starija, priznaje da primeæuje fizièke i mentalne promene.

«Svakako æu obratiti veæu pa¾nju na to koliko unosim vitamina E, zato ¹to je to va¾no za mene», istièe ona.

Nauènici preporuèuju dnevnu dozu od 15 do 30 miligrama vitamina E iz povræa i ¾itarica. Amerièki instituti za zdravstvo navode da vitamin E iz prirodnih izvora ima mnogo veæi uticaj u za¹titi organizma od bolesti, nego ¹to je sluèaj sa sintetièkim vitaminima.

voanews.com