Main Menu

©krtost

Started by Darker, 24-06-2007, 18:06:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

    
Други смртни грех: шкртост

Ексклузивно за „Политику”  Пауло Коељо

Одредница из речника: именица женског рода, пореклом од латинског „avaritia”. Претерана склоност према новцу, среброљубље, тврдичлук.

Дефиниција Католичке цркве: уперена је против десете заповести („Не пожели ништа што је туђе”). Тежња или неумерена жеља за поседовањем.

Према филозофу Сенеки: сиромаси увек желе нешто, богаташи желе много, а тврдице желе све.

Једна прича из Житија Пустињских отаца: „Свети оче”, рече један млад искушеник опату Пастиру. – „Срце ми је пуно љубави према свету, а душа чиста од искушења нечастивог. Који је мој следећи корак?”

Опат позва свог ученика да га прати у посету једном болеснику коме је била потребна последња причест. Пошто су утешили породицу, опат примети, у једном углу куће, неку шкрињу.

„Шта има тамо унутра”, упита.

„Одећа коју мој стриц никад није носио”, рече болесников синовац.

„Куповао је све, стално мислећи да ће да искрсне права прилика да обуче ново рухо, али оно је иструлило похрањено у сандуку.”

„Не заборави ону шкрињу”, рече опат Пастир свом ученику, кад су изашли. „Ако носиш духовна блага у свом срцу, употреби их сад одмах. Јер иначе ће да иструну”.

Један коментар о азијатској економској кризи из 1997: брокери су куповали и продавали, убеђени да се свет неће променити, и да једино што треба да раде јесте да улажу све више и више и гледају како њихово богатство расте. Нису се обазирали на штету коју наносе валути (у Малезији). Наједном, 500 билиона долара нестало је из новчаног тока. И онда, кад је дошло време да то објасне улагачима који су изгубили све што су годинама стицали, уз многа одрицања, одговорили су: „Криво је тржиште”. А заправо, они су били то тржиште.

Смрт и Шкртост: Смрт и Шкртост посматрале једном људе како грозничаво претражују реку тражећи дијаманте. „Дошла сам овамо да покупим нeке душе”, рече Смрт. „Предај ми трећину од ових људи, па да идем.”

„Они припадају мени, то су моји робови”, успротиви се Шкртост. „Немам ништа да ти дам.”

Смрт тада дотаче воду својим чаробним штапићем и затрова је. Мало-помало, сви који су се ту затекли, помреше.

„Зашто си ми украла све моје робове?”, повика Шкртост, киптећи од беса.

„Зато што ниси хтела да ми даш ниједнога”, гласио је одговор.

Из једног говора: услед своје неспособности да производи, јеврејски народ је паразитски, а његов циљ је да пороби друге народе. Користе свој тврдичлук да би манипулисали глупошћу средње класе. (Адолф Хитлер, припремајући терен за холокауст, који је коштао живота шест милиона Јевреја).

Пре много векова, рабин Моше бен Маимон говораше: Господ је послао човеку своје изасланике зване болести. Вечно Провиђење ме је задужило да бринем о његовом здрављу. Нека ме љубав према оном што чиним води у свакоме часу. И да ме никад шкртост, или жеђ за влашћу, нити славољубље не заслепе и не учине да заборавим да је циљ човеков да пружи другом човеку оно најбоље што има.

Савет Тао Те Кинга: Пет боја заједно заслепљују људске очи. Пет тонова заглушују његове уши. Пет помешаних укуса шкоде непцу. Хајке и лов распирују у срцу бесне и дивље страсти.
Добра која је тешко освојити изазивају озледе због опасних препрека. Из тог разлога, мудрац одбацује оно што је површно, и више воли да урони у дубину.
Превод са португалског: Јасмина Нешковић
[објављено: 24.06.2007.] Politika

igrackica

Sta reci?
To je jedna od najruznijih osobina, ma to i nije osobina, to nacin zivota!
Uzas, jezim se na stekare, sebicne, samozive i ostalu bracu. Sve je to ista prica! Takve nista ne moze da promeni, ni istinska ljubav, ni paznja, ni razumevanje...
Daleko bilo, ne zelim ih u svojoj blizini  :run

Baby Jane

Meni je zao tvrdica,ipak je to njihovo prokletstvo koje ih uvek prati kroz zivot :wall: :wall: :wall:...pa ne mogu da uzivaju ni u najmanjim sitnicama koje zivot znace samo da ne bi potrosili koji dinar :42: :42: :42:

Darker

Dinar po dinar - ¹krtica :K

Mashrum

¹krtica po ¹krtica-slom ¾ivaca  :>

ThymusMedica

Koliko ja znam takvih ljudi, i nikad mi nece biti jasni! Ne umem da razumem tu osobinu :hm

Roben

изађеш с друговима, напијеш се, још будеш добар 200 кинти  :>
знам те примере

dirigent

Skrtost nije isto sto i stedljivost a to se kod nas vrlo cesto izjednacava.
   
Na primer jedan Svajcarac me je molio da mu posaljem postom neupotrebljenu autobusku kartu za vise voznji (svajcarsku) , ako je pronadjem medj svojim putnim stvarima po povratku u BGD (negde sam je bio zagubio na odmoru), a s druge strane kad sam izrazio zelju da imam kukavicji sat za koji nisam imao pare , a nije nimalo jeftin, domacin me je iznenadio poklonivsi mi jedan - koji je naravno kupio na buvljaku  :> .

    Cudan menatalitet nisu skrti ali su vrlo stedljivi...

    Ja sam skrtac za precenjene stvari, i volim pogadjanje . Ali kad resim neso da kupim ili nekoga da castim ne gledam na pare...

rodiæ

ni ja ne razumem takve ljude,niti poku¹avam da ih razumem.ne ¾elim da imam nikakva posla sa takvima.mrzim tu osobinu.

Enea

Dzaba svih novaca ovoga sveta ako nemash na koga da ih potroshish.
I sve ostalo.. dzaba sve ako si sam/a sebi dovoljan/a.