Laser emituje najjaèu svetlost u kosmosu

Started by Bred, 12-04-2008, 13:20:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


Nauènici su pustili u rad jedan od najmoænijih lasera na svetu, koji u bilionitom delu sekunde razvija snagu 2.000 puta veæu od snage svih elektrana u SAD zajedno.

Snaga pomenutog lasera prema¹uje petavat, odnosno trilion vati, i emituje jaèu svetlost od bilo koje koja postoji u univerzumu, ukljuèujuæi i Sunce.
Struènjaci sa Teksa¹kog univerziteta nadaju se da æe pomoæu njega moæi da u minijaturi rekonstrui¹u astronomske fenomene kao ¹to je supernova. Laser je toliko precizan da mo¾e da se fokusira na taèku èiji preènik iznosi samo desetinu preènika ljudske dlake, pri èemu nastaje svetlost intenziteta veæeg od ma èega ¹to se u vasioni dogodilo posle Velikog praska.
Nakon ¹to su ga nauènici pustili u pogon, ovaj laser je postao najmoæniji aktivni laser na svetu. Najintenzivniji prirodni izvori svetlosti koji su trenutno poznati u svemiru su eksplozije gama-zraka, koje se de¹avaju kada velika zvezda kolabira i formira crne rupe ili neutronske zvezde, pri èemu dolazi do vrlo sna¾nih eksplozija.


blic

dirigent

 :shock     strava ... Ljudi su cudo ... Maleni i beznacajni naspram `svega` , a opet veliki u `svemu tome`.