Kina kopira i rusko oru¾je

Started by Bred, 26-04-2008, 18:05:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: T. Vasiljeviæ |

Rusija je zvanièno obavestila Kinu da proizvodnjom vojnih aviona J11, koji neodoljivo podseæaju na èuvene ruske „suhoje“, kr¹i meðudr¾avne sporazume i upozorila da æe pokrenuti pravnu proceduru za¹tite intelektualne svojine.

Ovo nije prvi sluèaj kineskih „klonova“ ruskog oru¾ja: svet su veæ preplavile kineske kopije „kala¹njikova“, mitraljeza, raketnih lansera, tenkova. Posledica je ne samo pad izvoza ruskog oru¾ja u Kinu nego i sve manje narud¾bina za rusku vojnu industriju iz treæih zemalja, koje se sve èe¹æe opredeljuju za slièno a jeftinije oru¾je s natpisom „Mejd in Èajna“, zbog èega Rusija gubi milijarde dolara profita.
Rusiji to utoliko te¾e pada ¹to je njen vojnoindustrijski kompleks u poslednje vreme do¾iveo vi¹e udaraca. Al¾ir je odustao od kupovine ruskih „migova“, a Norve¹ka od ugovora o izgradnji brodova, obrazla¾uæi to visokom cenom, a niskim kvalitetom proizvoda.
Istorija sa „suhojem“ se, uz izmene naziva, mo¾e prepisati za svaki artikal sa dugog spiska kineske piraterije. Sve je poèelo 1992. kada je Rusija isporuèila Kini 76 lovaca Su-27SK. Tri godine kasnije, prodala joj je licencu za proizvodnju jo¹ 200 aviona, koje su pod nazivom J11 gradili u ©enjangu uz kori¹æenje ruskih komponenata. Do 2003. Rusija je isporuèila 95 kompleta za J11, a za novih 105 Kina nije potpisala ugovor, obja¹njavajuæi da odustaje zbog ogranièenih borbenih kapaciteta aviona. Ipak, nastavila je da uvozi motore za taj tip letelice. Paralelno je radila na modernizovanju aviona da bi pro¹le godine predstavila prve prototipove modela J11V, koji je skoro slika i prilika ruskog Su-27SMK.
U kineskoj vojsci eksperti èesto otkrivaju i druge primerke sumnjivo sliène ruskom oru¾ju. Recimo, Kinezi su saraðivali sa korporacijom za proizvodnju radara za lovce i posle nekoliko godina pojavila se kopija. Na raketnoj fregati koja se gradi u ©angaju montiran je radar veoma slièan ruskom sistemu „Fregat M2EM“. Kineska samohodna haubica PLZ05 kopija je ruske 3S19M1. Reaktivni raketni sistemi „Smerè“ proizvode se u Kini bez ikakvog sporazuma o licenci pod nazivom A-100.
Poslednje dve godine vojnotehnièka saradnja dve zemlje vrtoglavo pada. Podaci pokazuju da je ruski izvoz u Kinu pao za 62 odsto. Novi ugovori se ne zakljuèuju, nego se samo realizuju stari, èija vrednost dosti¾e 1,8 milijardi dolara. Peking je dugo bio glavni kupac ruske vojne industrije, a sada postaje krupan izvoznik naoru¾anja, napravljenog upravo na bazi ruskih primeraka i licenci.
Problem nelegalnog kopiranja ruskog oru¾ja ne pokreæe se prvi put. Prema oceni ruske agencije za izvoz oru¾ja „Rosoboroneksport“, ruska privreda samo na piratskim „kala¹njikovima“ razlièite modifikacije gubi godi¹nje dve milijarde dolara.
Ali, kopneno oru¾je je jedno, a avioni su drugo. Zarada na stotinak lovaca jednaka je onoj od celokupne vi¹egodi¹nje prodaje kopnenog naoru¾anja. Otuda i velika zabrinutost Rusije da je Kina ba¹ u vojnoj vazduhoplovnoj industriji ne istisne sa tr¾i¹ta zemalja treæeg sveta, ukljuèujuæi tradicionalne ruske mu¹terije poput Angole, Etiopije, Sirije i Irana. Peking je veæ potpisao ugovore za isporuku lovaca Zimbabveu, Pakistanu i Azerbejd¾anu, a interesovanje su pokazali Iran, Mjanmar, Liban i ©ri Lanka.
Dmitrij Ore¹kin, analitièar moskovske „Merkator grupe“, ima obja¹njenje za kinesku pirateriju - kriv je slab dolar i rast cena nafte. To je u Kini izazvalo poskupljenja i pokrenulo spiralu inflacije. „Peking je izlaz potra¾io u kraði tehnologije i pravljenju jeftinih duplikata“, navodi Ore¹kin.

Ekonomska raèunica
Mnoge politièke odluke Pekinga motivisane su ekonomskim razlozima. Kina je Sudanu u zamenu za naftu ponudila diplomatsku za¹titu u UN i oru¾je, koje su vlasti te zemlje koristile za genocid u Darfuru, ¹to izaziva revolt javnog mnjenja na Zapadu. U zamenu za gas i dragulje Kina je spreèila uvoðenje meðunarodnih sankcija burmanskoj hunti.

©ta se najvi¹e kopira
- lovac J11V
- vi¹ecevni raketni lanseri „Smerè“ i „Grad“
- „kala¹njikov“ AK-47
- samohodna haubica PLZ05
- radar „Fregat M2EM"
blic
---

koji su pirati ovi kinezi :face:
:K