Bela kuæa optu¾ila Siriju za gradnju nuklearnog reaktora

Started by Bred, 26-04-2008, 18:08:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/DM |

SAD su Siriju optu¾ile da je tajno gradila nuklearno postrojenje uz pomoæ Severne Koreje, kao i da „nuklearni kompleks nije bio graðen u miroljubive svrhe“.

„Do 6. septembra 2007. sirijski re¾im je gradio tajni nuklearni reaktor u ju¾noj pustinji, koji je bio u stanju da proizvede plutonijum“, navodi se u saop¹tenju Bele kuæe, i dodaje da su SAD „ozbiljno zabrinute zbog nuklearnog programa Severne Koreje i njenih aktivnosti u domenu ¹irenja nuklearnog naoru¾anja“.
Postrojenje, koje je navodno istog tipa kao i ono u Severnoj Koreji, 2007. godine je bombardovao Izrael, a u saop¹tenju SAD se poziva Sirija da prizna postojanje nuklearnog programa.
Sirija je u vi¹e navrata demantovala da ima program izrade nuklearnog naoru¾anja, ili bilo kakav sporazum sa Severnom Korejom, ali SAD tvrde da je operacija „zata¹kavanja“ koju je Sirija sprovela nakon izraelskog raketnog napada samo ojaèala uverenje da reaktor koji je tamo bio prisutan „nije bio namenjen miroljubivim aktivnostima“.
Fotografije koje je pribavio Izrael pokazuju upadljivu sliènost izmeðu sirijskog postrojenja i reaktora Jongbun u Severnoj Koreji. Amerièki zvaniènici tvrde da sirijsko postrojenje jo¹ uvek nije operativno i da za reaktor nema goriva.

Tajno sirijsko postrojenje
Amerièki obave¹tajci predstavili su Kongresu dokaze koji, prema njihovim reèima, pokazuju da je Severna Koreja pomogla Siriji da izgradi nuklearni reaktor na mestu koje je bilo uni¹teno u izraelskom napadu u septembru. Sirija je u vi¹e navrata demantovala da ima ma kakav program nuklearnog naoru¾anja, ili ma kakav slièan sporazum sa Severnom Korejom.

BLIC