Evropska digitalna biblioteka

Started by Bred, 13-08-2008, 18:19:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Evropska komisija uputila je apel dr¾avama EU da poveæaju napore u cilju uspostavljanja digitalne biblioteke.

Digitalna biblioteka Europeana, zami¹ljena je kao portal na kom æe na jednom mestu biti brzo i jednostavno dostupne evropske knjige, muzika, slike, fotografije i filmovi. Takav plan podrazumeva predstavljanje knjiga, umetnièkih slika, muzike, filmova i fotografija. Kao glavna prepreka u ostvarenju inicijative navodi se nedostatak novèanih sredstava i struènjaka za informacione tehnologije.

Zato je EK pozvala sve zemlje èlanice da ulo¾e veæe napore kako bi ova inicijativa za¾ivela veæ na jesen. Prema podacima Komisije, evropske biblioteke sadr¾e vi¹e od 2,5 milijardi knjiga, ali samo jedan odsto arhivskog materijala je predstavljen na Internetu. Komesar EU za medije Vivijen Reding izjavila je da bi onlajn biblioteka, na primer, omoguæila èe¹kim studentima da bez odlaska u London steknu uvid u britanske biblioteke, ili irskim zaljubljenicima u umetnost da vide Mona Lizu bez posete Luvru.

Brisel je u cilju ostvarenja takve inicijative obeæao da æe tokom naredne dve godine izdvojiti 69 milijardi evra, kao i sredstva u vrednosti od 50 milijardi evra da bi bio omoguæen br¾i pristup Internetu zaljubljenicima u umetnost. Ukupan tro¹ak digitalizacije knjiga pohranjenih u bibliotekama ¹irom Evrope procenjuje se na oko 225 miliona evra, ne ukljuèujuæi sadr¾aj poput originalnih rukopisa ili slika. Meðu dr¾ave koje su ulo¾ile trud da taj plan za¾ivi ubraja se Slovenija, dok je u Poljskoj samo jedan odsto digitalizovanog materijala dostupan na "globalnoj mre¾i". Od dela koja su digitalizovana i mogu se naæi na Internetu najpopularniji su snimci Gutembergove Biblije i arije èuvene operske dive Marije Kalas.


Yasmin