Botanièka ba¹ta u Va¹ingtonu svake godine organizuje veliku izlo¾bu orhideja

Started by Bred, 20-04-2008, 13:23:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred



Stotine orhideja – meðu kojima su i brojne retke i ugro¾ene vrste – izlo¾ene su u amerièkoj Botanièkoj ba¹ti ovde u Va¹ingtonu. Izlo¾ba ovog raznolikog i egzotiènog cveæa postala je godi¹nji dogaðaj. Medjutim, orhideje se nikada ne izla¾u na istovetan naèin, ka¾e menad¾er programa Botanièke ba¹te Kristin Flenagan.

«Svake godine menjamo temu. Ove godine smo se poigrali i odluèili da poredjamo orhideje po becednom redu. Sva slova su tu i svako od njih predstavlja drugaèiji koncept vezan za orhideje», ka¾e ona.

Na primer: A je  «Adaptacija». Orhideje su tako raznolike da mogu klimatski da se prilagode na ¹est od sedam kontinenata. Evo jo¹ jednog primera.

«D je Deception odnosno Prevara, a radi se o tome da neke vrste orhideja navode insekte da ih zapra¹e, a ne daju im ni¹ta za uzvrat», ka¾e Kristin Flenagan.

Ljubitelji orhideja smatraju da je to cveæe samo po sebi neka vrsta nagrade. Orhideje privlaèe vi¹e obo¾avalaca nego veæina drugih biljaka i pojedini ljubitelji ne mogu da se uzdr¾e od pohvala.

«Ceo do¾ivljaj je neverovatan. Rekao bih da je za mene najva¾nije ¹to su sve te boje toliko ¾ive», ka¾e posetilac izlo¾be.

«Ove biljke je te¹ko opisati, boje, naèin na koji su aran¾irane, velièina. Sve to mora da se do¾ivi», ka¾e ljubitelj cveæa.

Botanièka ba¹ta je deo kompleksa terena na Kapitol Hilu, na kojem je i amerièki Kongres, koji upravlja ba¹tom. Tu odluku je doneo prvi amerièki predsednik, D¾ord¾ Va¹ington.

«Osnivaèi na¹e zemlje su shvatali da su biljke zaslu¾ne za veliki deo ekonomskog razvoja, kao i za trgovinu i proizvodnju hrane. Znaèi da su biljke veoma va¾ne», ka¾e Kristin Flenagan.

Biljke su va¾ne i danas. Samo od prodaje orhideja u Americi, procenjuje se da je zarada gotovo 160 miliona dolara godi¹nje.
voanews.com