Iz Srbije bi oti¹lo 78 odsto akademaca

Started by Bred, 30-04-2008, 13:47:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: D. Veljkoviæ |

Velika veæina beogradskih studenata trajno bi napustila Srbiju èim diplomira. Èak 78 odsto akademskih graðana, koje je ovih dana na dr¾avnim fakultetima u prestonici anketirala „Marketing radionica“, nema dilemu iæi ili ostati, nego bi kofere spakovala zbog lo¹eg ¾ivotnog standarda, boljeg nastavka ¹kolovanja, korupcije, nepostojanja pravih vrednosti, politièke nestabilnosti, nedovoljno kulture...

Najvi¹e zamerki studenti imaju na rad studentskih slu¾bi, potom na nastavni program, pa na kvalitet predavanja, dok su najbolje pro¹li profesori koji su dobili ocenu 3,2 (na skali od jedan do pet).
Meðu 1.200 anketiranih visoko¹kolaca sa dr¾avnih fakulteta, 43 procenta veruje da privatni fakulteti nisu u prednosti, meðutim, njih 57 odsto nabrojalo je razlièite prednosti privatnog studiranja: bolji uslovi, vi¹e praktiènog znanja, lak¹i upis, lak¹i i br¾i dolazak do diplome.
Na pitanje koji su faktori u dana¹njoj Srbiji presudni za nala¾enje adekvatnog zaposlenja, tek 14 odsto ispitanika odgovorilo je - fakultetska diploma. Petina misli da su krucijalne liène sposobnosti, a 11 procenata opredelilo se za politièku pripadnost. Daleko ispred svih jeste - veza, koja je pobrala celih 38 odsto studentskih glasova!
Da nisu apolitièni, pokazali su rangiranjem politièkih stranaka i aktuelnih koalicija. Najvi¹e po¹tovalaca, 35 procenata, ima koalicija okupljena oko DS, sledi SRS sa 13 odsto glasova, LDP (devet odsto), DSS i NS (osam odsto), SPS (jedan odsto). Manje od jednog procenta pristalica imaju SPO, PUPS i ostali politièki faktori.
Mi¹ljenje akademaca je da su sportisti, „Egzit“, Guèa i „plazma keks“ najadekvatniji brendovi Srbije. Treæina njih zna za primer korupcije na svom fakultetu. Ulaskom u EU, Srbija bi vi¹e dobila nego izgubila stav je 59 procenata anketiranih studenata, ali 26 odsto njih nema mi¹ljenje o tome.

Ov„Blic“ najèitaniji
Najgledanija TV je B92 sa 30 odsto glasova, slede RTS (20 procenata) i „Pink“ (14 odsto), dok su najèitanije novine „Blic“ (30 odsto), „24 sata“ (26 odsto), „Novosti“ (13 odsto), „Politika“ i „Press“ (po osam odsto), „Kurir“ (èetiri odsto).

Koji su faktori presudni za nala®enje odgovarajuæeg zaposlenja?

Privatne veze    
38%

Liène sposobnosti    
19%

Fakultetska diploma    
14%

Politièka pripadnost    
11%

Ostalo    
17%

blic