Main Menu

Gorusica

Started by Bred, 16-11-2007, 14:59:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred



Goru¹ica je posle muènine sigurno najneprijatniji pratilac trudnoæe. Neke trudnice muèi u ranoj trudnoæi, a najveæi broj u treæem trimestru, posebno u poslednjim nedeljama trudnoæe. U na¹em narodu vlada ubeðenje da je goru¹ica povezana sa rastom bebine kose, ¹to bi trebalo da oraspolo¾i ili bar ute¹i buduæe mame koje iskuse ovo neprijatno peèenje.

Izvor: èasopisi MAMA i Trudnoæa

Uzrok ove pojave je kiselina u sistemu za varenje. U poèetku je oseæate kao peckanje u ¾elucu, da bi se oseæaj peèenja postepeno pojaèavao i ¹irio od ¾eluca do grla. Najveæi broj trudnica je primetio da se ona javlja najèe¹æe posle obroka, posebno obilnih, i kada su u le¾eæem polo¾aju. Iako ne postoji univerzalni recept protiv goru¹ice - promena navika, posebno kada je ishrana u pitanju, mo¾e da ubla¾i ovu neprijatnost. Evo na¹ih predloga, isprobajte ih i naðite najbolje re¹enje za sebe.

1. Jedite èesto, a malo. Svako pretrpavanje ¾eluca æe pogor¹ati ionako usporeno varenje.

2. Jedite zdravu i lako svarljivu hranu.

3. Izbegavajte polule¾eæi polo¾aj dok jedete. U ovoj situaciji ¹arm doruèkovanja u krevetu æe imati za posledicu upravo ono èega poku¹avate da se oslobodite.

4. U strogo sedeæem polo¾aju ostanite bar jedan sat posle obroka. Ako odmah legnete, kiselina iz ¾eluca æe se rasporediti tamo gde joj nije mesto, a to ba¹ ume da peèe. Sat vremena posle jela lezite na levi bok, a glava i ramena treba da budu uzdignuti u odnosu na telo.     

5. Izbacite iz ishrane (ili bar smanjite unos) sledeæe namirnice: kafu, gazirana piæa, izuzetno slatka jela (kao ¹to je sirup koji volite da sipate na sladoled), supe i sokove od paradajza, citrusno voæe, masna, pr¾ena i zaèinjena jela, mesne preraðevine (vir¹le, kobasice, slanina), èokoladu, alkohol, pepermint (smetaæe vam i onaj u ¾vakama).

6. Nikako, nikako, nikako nemojte da pu¹ite! To je ¹tetno za va¹u bebu, za va¹e op¹te zdravlje i pogor¹ava problem sa goru¹icom.

7. Jedite polako, uzimajte male zalogaje i dugo ih ¾vaæite.

8. Kada jednom ustanovite koja vam hrana smeta, jednostavno je vi¹e ne konzumirajte. Bez obzira koliko vam se jede.

9. Grickajte bademe izmeðu obroka.             

10. ®vaæite ¾vake. One pojeæavaju luèenje pljuvaèke u ustima, ¹to poma¾e kontroli ¾eludaènih kiselina.             

11. Pijte dovoljno teènosti izmeðu obroka, a najvi¹e jednu èa¹u dok jedete. Uvek pijte polako, bez obzira koliko ste ¾edni!

12. Nemojte jesti bar dva sata pre odlaska na spavanje.             

13. Ne nosite odeæu koja vas ste¾e preko stomaka i struka.

14. Trudite se da budete ¹to opu¹teniji.

15. Ne naginjite se preko stomaka. Ako veæ morate da budete povijeni, neka vam kolena uvek budu savijena.

16. Iako æe vam neko iz porodice ili od prijatelja preporuèiti sodu bikarbonu kao odlièan lek protiv goru¹ice, ne uzimajte je. Naprotiv, izbegavajte preparate koji je sadr¾e.

17. Ukoliko vas usred noæi probudi peèenje, ustanite i bar pola sata provedite u sedeæem polo¾aju. Kada goru¹ica „popusti“, zauzmite polule¾eæi polo¾aj i tako odspavajte do jutra. Ako se spustite u le¾eæi polo¾aj, rizikujete da se vrlo brzo vrati.               

18. Ako vam ni¹ta od ovoga ne pomogne, obratite se lekaru koji vodi va¹u  trudnoæu i tra¾ite da vam preporuèi antacid ili neki drugi lek protiv suvi¹ne kiseline.

Za¹to se goru¹ica javlja ba¹ u trudnoæi? 

Promene koje nastaju u ¾eninom telu u trudnoæi utièu na njeno op¹te stanje, pa tako i na pojavu ili pojaèavanje nekih neprijatnosti kao ¹to je, npr. goru¹ica. Glavni uzrok je usporeni rad creva i sistema za varenje uop¹te, ¹to se javlja kao posledica rada hormona. Hrana se zato du¾e zadr¾ava u ¾elucu. Hormoni takoðe utièu da se mi¹iæi izmeðu jednjaka i ¾eluca opuste, èime se omoguæava vraæanje kiseline iz ¾eluca. Ta kiselina stvara oseæaj peèenja u jednjaku i oko srca, a materica koja se stalno uveæava, posebno u treæem trimestru, pritiska ¾eludac i pogor¹ava ovu neprijatnu situaciju.

Da li goru¹ica mo¾e da ¹teti bebi?

Mo¾da èesto kao odgovor na va¹a pitanja èujete reèenicu „Priroda se pobrinula za sve“ ali kada je goru¹ica u pitanju - to je zaista taèno. Neprijatno peèenje koje oseæate kao posledicu usporenog varenja, va¹a beba ne oseæa, niti joj to mo¾e naneti bol. Zahvaljujuæi sporijem varenju hrane pobolj¹ava se upijanje hranljivih sastojaka u va¹ krvotok, pa preko posteljice u bebin.

Dragana Aleksiæ, èasopis Trudnoæa


b92
--

Ovako, ja ne bih da se zadrzavamo samo na trudnoci. Na ovoj temi bih mogao da doktoriram.
Jedno vreme mi je pomagao kantarion caj[postoje i kapi koje se sipjau na kocku secera u tako ponono3ju] ali vise ne. Sad mi je lekar preporucio mikrobizmut[izradjuje je u apoteci] i mogu da kazem da radi posao. :) Naime, [mikro]bizmut pokupi kiselinu dol npr gelusil lak oriblete samo trenutno pokupe kiselinu izazivajuci njeno ponovno stvaranmje, tako mi je lekar objasnio.

Inace gorusica je simptom i ulkusa (http://farmaceuti.com/tekstovi/?p=52) zeluca a pak ulkus zeluca uzrokuje helicobacter pylori. Da se utvrdi prisustvo bakterije, moze se vaditi krv iz prsta mada neki lekari traze da gutate sondu.  :ohwell:
Takodje, testom moze da se dokaze i da li bam je bakterija aktivna ako je imate.  :wink:

hulio_salinas

Hmmm... nisam trudnica, ali znam da se goru¹ica javlja obavezno posle konzumiranja "Hello" sokova. Ako prekoraèite PDU (preporuèeni dnevni unos), koji za ove sokove iznosi fanastiènih 100ml (pola èa¹e), muèiæe vas goru¹ica.

Mlaði sportisti, na pripremama, stradaju zbog ovoga. Malo novca u d¾epu, niska cena na izlizanom papiriæu, plastièna ambala¾a, ¹irok grliæ, velika ¾eð... zaboravite na treninge posle ovih sokova.

Proverio i testirao Zavod za utoljavanje ¾eði "Hulio & co".

Bred

hm meni hello sokovi bas odgovaraju.  :ohwell:

hulio_salinas

Verovatno nije kod svakoga isto. Neki moji kompanjoni sa treninga su imali problema, neki nisu. Ja znam da nisam mogao da ¾ivim posle konzumacije. I moj cimer je stradao.

Meni ne odgovaraju. Tebi odgovaraju. Eto ti zanimacije za doktorat: "Uticaj 'Hello' sokiæa na javljanje goru¹ice" ili "Sokovi 'Hello' vs sport". :>

Darker

Quote from: Bred on 21-11-2007, 14:17:57
hm meni hello sokovi bas odgovaraju.  :ohwell:
Zato si i doktorirao problem sa goru¹icom :K
mene ubija goru¹ica recimo, kad ustanem rano, ili se ne naspavam :wink:
Mada posle dva gelusil lac-a poma¾e :hm

hulio_salinas

Moj ćalac je (iz)lečeni čiraš (gaster-a) i gorušica ga stalno muči (za malo da napišem: ubija). Jedino što mu pomaže: "g-lac" i "Rennie". Mada, ne koristi više ovaj drugi. G-lac konzumira u neograničem količinama. I pomaže mu.

MiKy

ja sam cula da ljudi uzimaju tablete sode-bikarbone

Bred

Ono sto sam cuo na seminaru jeste da je prepisivanje H2 blokatora skoro napusteno i da su se izuzetno efikasni pokazali ipp(inhibitori protonske pumpe) , kao i kod reflexne ezofagusne bolesti.
:wink: