Reumatske bolesti najèe¹æe

Started by Bred, 07-05-2008, 16:30:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Reumatske bolesti su na prvom mestu po uèestalosti meðu stanovni¹tvom, a od zapaljenskog oblika ove bolesti najèe¹æe obolevaju najmlaði.

U Srbiji èak oko 2.000 mali¹ana boluje od reumatskih bolesti. One se uglavnom javljaju kod dece izmeðu 3. i 7. godine. Na pojavu bolesti utièu genetske predispozicije, ali i ostali faktori kao ¹to su nezdrava ishrana i fizièka neaktivnost.

Jedanaestogodi¹nji Lazar Pe¹iæ iz Lebana boluje od reumatskog artritisa. Njegova mama ka¾e da su se kod Lazara prvo javili jaki bolovi, a zatim i otoci na zglobovima.

"Prvi simptomi su se javili pre godinu dana. Lekari su ustanovili da je u pitanju reumatidni artritis. Trenutno pije jake lekove, a aktivnosti su u normali", ka¾e Nata¹a Pe¹iæ.

Udru¾enje roditelja i dece sa reumatskim bolestima postoji oko dve godine i pru¾a informacije o prirodi bolesti i naèinima leèenja. Lekari ka¾u da je bolesnoj deci u Srbiji preko Ministarstva zdravlja i Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje dostupna besplatna najsavremenija terapija koja se koristi u celom svetu.

"©to se tièe leèenja poslednjih godina, sve je bolje. Biolo¹ka terapija je dostupna na¹oj deci", ka¾e Gordana Su¹iæ, specijalistkinja pedijatrije.

Od zapaljenskih oblika reumatskih bolesti deca obolevaju jednako èesto kao i od dijabetesa. Lekari upozoravaju da je zbog toga najbitnije ¹to pre otkriti bolest i poèeti sa terapijom.