Emir ©i¹iæ uslovno na slobodi

Started by darusaz, 09-05-2008, 16:29:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Емир Шишић условно на слободи
Нови Сад -- Окружни суд у Новом Саду одлучио је да пилоту бивше ЈНА Емиру Шишићу одобри молбу за условни отпуст.



Шишић је осуђен јер је 1992, током ратних дејстава на простору бивше СФРЈ, оборио хеликоптер Европске заједнице, у којем су погинули четворица италијанских и један француски дипломата. Суд је одлучио да условно пусти Шишића упркос томе што је Министарство правде Србије дало гаранције Министарству правде Италије, где је Шишић служио казну, да он неће бити пуштен на слободу када буде изручен Србији.

У саопштењу за јавност суд је навео да је имао у виду мишљење стручног тима затвора у Сремској Митровици, а посебно чињеницу да је осуђени радне задатке извршавао самоиницијативно, иако је оцењен као неспособан за рад, да није дисциплински кажњаван нити опомињан, те да се не ради о криминално оријентисаној личности.

Како је наведено, суд је утврдио да је сврха кажњавања постигнута, те да се основано може очекивати да ће се осуђени на слободи добро владати.

"Полазећи од ових чињеница и при том ценећи лоше здравствено стање осуђеног Емира Шишића, молба његовог браниоца за условни отпуст је усвојена", прецизира се у саопштењу.

Шишићев адвокат Милорад Пањевић објашњава за Б92 да условни отпуст Емира Шишића нема никакве везе са институцијом помиловања председника Републике.

"Он је на условни отпуст пуштен на основу Законика о кривичном поступку и Кривичног законика, на њега се применила она законска одредба, која се примењује на сва осуђена лица у Србији. То нема никакве везе са институцијом помиловања председника Републике", навео је адвокат Милорад Пањевић.

Пањевић каже и да не очекује реакцију италијанске стране.

"Није давана никаква гаранција и због тога не може да постоји никаква реакција италијанске стране. Својевремено, постојао је један допис тадашњег министра правде Зорана Стојковића, у коме је он написао италијанској страни да Емир Шишић, по трансферу у Србију, неће одмах са аеродрома бити пуштен кући, него ће отићи на издржавање казне затвора и да ће се, током издржавања казне, на Емира Шишића примењивати сви закони као и за остале осуђенике у Србији", објаснио је он.

Суд је образложио да је Министарство правде Србије у октобру 2006. године Министарству правде Италије дало гаранцију да Шишић после пребацивања у Србију на издржавање казне неће бити пуштен на слободу нити ће добити смањење казне затвора.

Окружни суд је у децембру прошле године затражио од Министарства правде Србије тумачење да ли је приликом одлучивања о молби за условни отпуст суд обавезан гаранцијом која је дата Министарству правде Италије или се приликом одлучивања о молби за условни отпуст могу примењивати важеће одредбе домаћег законодавства.

Министарство правде Србије јуче је навело да, без обзира на претходно дату гаранцију, у конкретном случају, приликом одлучивања по молби за условни отпуст, суд може применити одредбе важећег домаћег законодавства.

Против донете одлуке дозвољена је жалба Врховном суду Србије.

Шишић је ухапшен у Мађарској 9. маја 2001, одакле је, после годину дана проведених у притвору у тој земљи, јуна 2002. изручен Италији.

У Италији је 2005. године осуђен на 15 година затвора, а почетком новембра 2006. из Италије је пребачен у затвор у Сремску Митровицу, на даље издржавање казне. Италијански суд је, у међувремену, скратио Шишићу затворску казну за годину дана.

(Извор РТВ Б92)

dirigent

Hvala Bogu da je konacno na slobodi. Taj je stvarno robijao zbog tudje greske ili namere.