Da Vinèi u Ni¹u

Started by Bred, 09-05-2008, 14:26:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Ni¹ -- Izlo¾ba "Leonardovi kodeksi i ma¹ine" otvorena u galeriji Fabrike duvana u Ni¹u, izlo¾eno je 65 modela koje su italijanski majstori napravili po skicama i crte¾ima Leonarda da Vinèija.

Ni¹ je prvi grad u svetu u kojem je izlo¾eno toliko Da Vinèijevih pronalazaka. Na izlo¾bi se mogu videti modeli prvih helikoptera koji su napravljeni tek nekoliko vekova kasnije, zatim aeroplana, topa, bicikla, ma¹ine za ¹ifrovanje. Ove eksponate je pre 15 godina poèeo iz hobija da pravi Ðani Tarkajni iz Firence. Do sada su stekli svetsku slavu.

"Bilo je veoma te¹ko, jer kod pojedinih nacrta nisu se uklapale sve mere, tako da smo morali da okreæemo stranice unapred da bismo na¹li odgovarajuæi sklop i prave mere, po kojima je kasnije bilo moguæe izraðivati modele. Na primer, model tenka mi je omiljen jer je najveæi i najkompleksniji", rekao je Tarkajni.

Izlo¾ba Leonardovih pronalazaka stigla je u Srbiju zahvaljujuæi velikoj ¾elji i upornosti Radovana Laleta Ðuriæa, slikara iz Ni¹a, koji ¾ivi i radi u Njujorku.

"Bilo bi mi stra¹no ¾ao ako ne bi bar deset odsto stanovni¹tva Srbije do¹lo to da vidi. Apelujem na profesore, biæe me sramota u ime njih, ako ne doðu", rekao je Radovan Lale Ðuriæ, predsednik "Ni¹ art fondacije".

Sem u Firenci, ova izlo¾ba je do sada bila postavljena samo u Èikagu, Atini i Veneciji. Neki eksponati su sada po prvi put napustili galeriju u Firenci.

Izlo¾bu je organizovala "Ni¹ art fondacija", uz pomoæ kompanije Filip Moris interne¹enel.

Izlo¾ba se mo¾e pogledati u Ni¹u do 14. juna, posle èega se postavka seli u Beograd. Ulaz je besplatan.