Koliko mi treba dana za gnoziju, bez prakticnog?

Started by anthony, 23-08-2006, 20:17:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Adonis_Vernalis

Anthony,

ne znam kako da odgovorim na ovo pitanje, mada ne znam ni da li ja uopste treba da odgovorim na njega... Ali, pokusacu, pa sta bude...

Svojevremeno, i prakticni i usmeni iz farmakognozije (zajedno) sam spremao oko tri meseca. Imao sam veliki motiv, gradivo me je apsorbovalo... i vreme je proletelo, a da nisam to ni primetio. I spremio sam ispit tako da sam bio zadovoljan svojim znanjem. Jednostavno, osecao sam da me niko dobronameran (ili bar ne zlonameran) ne moze oboriti. Tako je i bilo...

Kao i svi studenti, tako sam i ja cekao ispred vrata svoj red da odgovaram. I, naravno, besneo zbog onog vecitog puvakanja: farmakognoziju sam spremio/la za 5-10 dana citanja preko leve ruke, blago receno. Besneo, jer je to nemoguce.

Postoje studenti kojima farmakognozija "lezi". Oni je spremaju brze i lakse. Postoje i oni koji jednostavno ne vide svrhu tom predmetu u obrazovanju koje sticu, ili im jednostavno, "ne lezi". Njima spremanje ovog ispita teze pada, jer nemaju drugi motiv, sem grube sile kojom onaj famozni "uslov" diktira sta cete polagati, a sta necete.

Savet: najpre se pronadji na skali izmedju ova dva ekstrema: levo "lezi mi farmakognozija", desno "ne lezi mi farmakognozija". Budi iskren prema sebi i prema predmetu koji hoces da polozis. Ako ti lezi, onda koristi taj vetar u ledja. Ako ti ne lezi, ulozi dodatni napor, dolazi na konsultacije, savetuj se sa asistentima i profesorima, a i sa kolegama/koleginicama koji imaju iskustva sa farmakognozijom. Tako ces istovremeno savladati otpor koji osecas i prema materiji predmeta, i prema ljudima koji rade na farmakognoziji.

Onda zagrej stolicu, razmrdaj prstice, visi na internetu, citaj forum, postavljaj pitanja, trazi odgovore. A protok vremena? Pa, ono i onako protice mimo nase volje. Kako je ovo filozofski receno, ha?