Putin novi premijer Rusije

Started by Bred, 09-05-2008, 13:36:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Dr¾avna duma potvrdila imenovanje Putina na polo¾aj predsednika vlade


Izbor Vladimira Putina za premijera nije bio dovoðen u pitanje, s obzirom na to da su ga podr¾ala 392 poslanika, dok je 56 glasalo protiv. Za biv¹eg ruskog predsednika glasala je vladajuæa stranka Jedinstvena Rusija, èiji je Putin predsednik, kao i dve manjinske partije.

Protiv je bila komunistièka partija. Putin je uoèi glasanja izlo¾io svoj plan da Rusiju uèini svetskim ekonomskim liderom i da pobolj¹a ¾ivotni standard graðana.

Novi ruski premijer kazao je da je stvaranje invetivnog dru¹tva nemoguæe bez stalnog razvoja ljudskog faktora i kapitala i znaèajnog ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, kao i bez sigurnog i ugodnog ¾ivotnog standarda. Lider komunistièke partije Genadij Zjuganov priznao je da je Putin tokom predsednièkog mandata ujedinio Rusiju, ugu¹io pobune u Kavkazu i pobolj¹ao meðunarodni imid¾ zemlje. On je meðutim istakao da Rusija vi¹e nije industrijska sila i da uvozi polovinu prehrambenih proizvoda, dok 40 miliona hektara obradive zemlje ostaje neiskori¹teno.Lider komunista ukazao je i na pad prirodnog prira¹taja u Rusiji, u kojoj sada ¾ivi 135 miliona ljudi, dok je u Sjedinjenim Dr¾avama, kako je naveo, populacija narasla na preko 300 miliona. Rusiju je poslednjih godina takoðe napustilo 800 hiljada obuèenih profesionalaca, naglasio je Zjuganov.

Zjuganov je kazao da je Putinov glavni neuspeh to ¹to nije razvio i za¹titio osnovna demokratska naèela. Takoðe je naveo da su poslednji izbori jo¹ jednom pokazali da politika Putinove administracije nigde neæe dovesti Rusiju i da æe biti stagnacije èak i u oblastima na koje je ruski premijer ponosan. Na Zjuganove primedbe o¹tro je reagovao lider liberalno-demokratske stranke Vladimir ®irinovski, koji je na optu¾be predsednika komunistièke partije da se ruske fabrike zatvaraju odgovorio da su Komunisti primorali politièke zatvorenike da izgrade veæi deo infrastrukture u zemlji. ®irinovski je takoðe istakao da odliv mozgova iz Rusija datira jo¹ iz sovjetskog perioda, kada su nauènici be¾ali iz zemlje u potrazi za slobodom koju su im komunisti uskraæivali.

Lider liberalno-demokratske partije optu¾io je stranku Genadija Zjuganova da je ubila celu carsku policijsku snagu i sve in¾injere i vladine zvaniènike. Da, birokrate uzimaju mito, ali se postavlja pitanje ko su oni,zapitao se ®irinovski, istovremeno navodeæi da su do¹li s ulice tokom komunistièkog doba kako bi preuzeli visoke vladine polo¾aje. Takoðe je istakao da bi situacija bila drugaèija da su Rusijom vladala deca plemiæa, industrijalaca, zemljovlasnika i nauènika. Govori partijskih lidera i dugo Putinovo obraæanje zasenili su izlaganje predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je samo predstavio svog kandidata za premijera i po¾elio mu sreæu nakon izbora.

voanews.com

darusaz

Што би наше ДОСманлије рекле у свом жаргону - политика континуитета. Мислим конкретно на чињеницу да је Путин и даље на власти.  :wink:

Bred

Pametan covek.
:wink:
A i cujem da su Rusi zadovoljniji svojim zivotom tj zivotnim standardom nego ranije.
:wink: