Razoran ciklon u Burmi

Started by Bred, 11-05-2008, 12:53:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Preko 20 hiljada mrtvih u Burmi


U najte¾e pogodjenom podruèju stotine hiljada pre¾ivelih su ostali bez vode, hrane i krova nad glavom
Koordinator UN za humanitarna pitanja Ra¹id Halikov izjavio je da je stotinama hiljada gradjana Burme potrebna pomoæ posle razornog ciklona koji je tu zemlju pogodio u subotu, usmrtiv¹i vi¹e od 20 hiljada ljudi.

Halikov je medjutim dodao da je to njegova gruba procena i da svetska organizacija jo¹ uvek ne zna taèno kolikom broju gradjana je potrebna pomoæ, jer u Burmu za sada ne mo¾e da po¹alje dovoljno svijih radnika koji bi napravili precizniju procenu o humanitarnim potrebama.

On je apelovao na vojni re¾im da ukine vize za radnike humanitarnih agencija UN.

U samoj Burmi vlada je saop¹tila da se broj ¾rtava popeo na 22 i po hiljade i da se jo¹ 41 hiljada ljudi vode kao nestali.

Ogromna veæina poginulih i nestalih su stanovnici delte reke Iravadi, regiona koji se nalazi ju¾no i jugo-zapadno od najveæeg burmanskog grada Ranguna.

Talasi gori od vetra

Jedan od ministara u vojnoj vladi rekao je novinarima da su u tom podruèju uz obalu Indijskog okeana veliki talasi odneli vi¹e ljudskih ¾ivota nego olujni vetar koji je dostizao jaèinu i do 190 km na sat.


"Talasi visine do 3,5 metra su zbrisali i preplavili polovinu kuæa u selima uz reku, stanovnici nisu imali gde da pobegnu", dodao je taj burmanski ministar.

Retki izve¹taji iz najte¾e pogodjenog regiona -- u kojem su pokidani dalekovodi i telefonske veze -- govore o nesta¹icama hrane i vode za piæe.

Prema reèima koordinatora UN za humanitarna pitanja Ra¹ida Halikova pre¾ivelima u delte reke Iravadi su pod hitno potrebni hrana, sredstva za dezinfekciju vode, pribor za prvu pomoæ i ¹atori.

Humanitarne agencije upozoravaju da tom delu zemlje prete zarazne bolesti.

Nesta¹ice se oseæaju i u Rangunu, koji je do pro¹le godine bio glavni grad Burme, odnosno Mjanmara kako tu zemlju zove njen vojni re¾im.

Stanovnici Ranguna u kojem je ciklon izazvao daleko manju ¹tetu nego u delti reke Iravadi, veæ èetiri dana nemaju struju.

Cene hrane, goriva i gradjevinskog materijala su dramatièno porasle, a u gradu je zavladala nesta¹ica sveæa i baterija.

Kritike na raèun vojnog re¾ima

Amerièki predsednik D¾ord¾ Bu¹ pridru¾io se apelima na vrh burmanskog re¾ima da ukine ogranièenja koja ote¾avaju dolazak stranih humanitarnih organizacija spremnih da pomognu ugro¾enom stanovni¹tvu.

"Dozvolite nam da dodjemo i da vam pomognemo, da pomognemo narodu", rekao je Bu¹ apelujuæi na izolovani burmanski re¾im, koji je do sada bio vrlo nepoverljiv prema stranim humanitarnim organizacijama.
   
Dostava pomoæi

Posle cunamija, koji je 2004. godine pogodio zemlje na obalama Indijskog okeana, ukljuèujuæi i Burmu, vojne vlasti su odbile stranu pomoæ, ali su u ponedeljak saop¹tile da su sada spremne da prihvate pomoæ iz drugih zemalja.

Re¾im medjutim odbija da umanji ili ukine ogranièenja koja ote¾avaju ulazak aktivista stranih humanitarni agencija.

Francuski minsitar inostranih poslova Bernar Ku¹ner, zbog toga je javno kritikovao burmanske vlasti.

"Ujedinjene nacije tra¾e od vlade da otvori vrata, a ona odgovara -- dajte nam pare, mi æemo ih podeliti. Na to ne mo¾emo da pristanemo", rekao je Ku¹ner francuskim poslanicima.

U Burmu je inaèe u utorak stigao prvi kontingent strane pomoæi, koja je avionom stigla iz susednog Tajlanda.

Kako navodi agencija Rojters 9 tona pomoæi je iz letelice istovareno ruèno, ¹to ukazuje da vojne vlasti nemaju vilj¹kare za istovar tereta i da nisu dovoljno spremne da na odgovarajuæi naèin reaguju na humanitarnu krizu.


http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2008/05/080504_cyclone-burma.shtml