Akcija protiv raka grliæa materice

Started by Bred, 09-05-2008, 14:28:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Srbija je na prva u Evropi po broju obolelih od raka grliæa materice, zbog èega Ministarstvo zdravlja najavljuje akciju ranog otkrivanja te bolesti.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ je na konferenciji za novinare u Domu zdravlja Savski venac rekao da je "zajednièka sramota svih nas" ¹to smo neslavni lideri u toj bolesti, koja bi prevencijom uspe¹no mogla da se smanji za èak 40 odsto.

U razvijenim zemljama, u kojima se takozvani skrining programi (preliminarno otkrivanje osoba sa neprepoznatim oblicima poremeæaja zdravlja, uz pomoæ lako i brzo primenljivih postupaka, na inicijativu lekara) uspe¹no primenjuju veæ nekoliko decenija, zabele¾en je dramatièan pad smrtnosti od te bolesti, ¹to ukazuje na ogroman znaèaj ranog otkrivanja bolesti, ukazao je Milosavljeviæ.

U cilju zaustavljanja tog negativnog trenda, to ministarstvo æe, u skladu sa Nacionalnim programom za prevenciju raka grliæa materice, poèeti kampanju, prvo na beogradskoj op¹tini Savski venac, dok æe u narednom periodu biti obuhvaæene sve ¾ene od 20 do 65 godina i iz drugih delova Srbije.

Besplatni pregledi, koji æe poèeti 17. maja na op¹tini Savski venac, obavljaæe se vikendima, a njima æe biti obuhvaæene ¾ene od 29 do 48 godina, koje æe dobijati poziv na kuæne adrese da doðu kod ginekologa.

Najavljeno je da æe, odmah posle te op¹tine, takva akcija poèeti i na op¹tini Palilula.

U akciji Ministarstva zdravlja uèestvuje i pevaèica Aleksandra Kovaè, kojoj je pre tri godine majka umrla od te bolesti, posle èega su ona i ostali èlanovi porodice iz korena promenili naèin ¾ivota i brigu o svom zdravlju.

Ona je pozvala sve devojke i ¾ene da postanu svesne da imamo samo jedan ¾ivot i da ga treba ¾iveti "punim pluæima", a da to mo¾emo samo ako se brinemo o svom zdravlju.

Na teritoriji Srbije svake godine otkrije se oko 1.400 novih sluèajeva raka grliæa materice. Taj maligni tumor kod ¾ena je drugi po uèestalosti, posle raka dojke.

Prema podacima Zavoda za statistiku, 2002. godine su 452 ¾ene u Srbiji umrle od te bolesti.

b92



:news:
Nastavak projekta otkrivanja raka
| Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- U Domu zdravlja Savski venac poveæan je uspeh akcije Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka grliæa materice.

Prethodnog vikenda na pregled je do¹lo oko 300 ¾ena, izjavila je direktorka tog doma zdravlja Mirjana Velimiroviæ. Ona je kazala da æe akcija biti nastavljena narednog vikenda i trajaæe do 13. jula, kada æe biti prekinuta zbog godi¹njih odmora, da bi bila obnovljena polovinim septembra. Tu bolest moguæe je na vreme otkriti i potpuno izleèiti.

Ovo je pilot-projekat sveobuhvatnog "skrininga" ¾enske populacije kako bi ¹to vi¹e ¾ena bilo pregledano i kako bi bile otkrivene eventualne promene na grliæu materice.

Akcija obuhvata ¾ene od 25 do 65 godina starosti, rekla je Velimiroviæeva i podsetila da je Nacionalni program za rano otkrivanje raka grliæa materice poèeo 17. maja, a sprovodi se vikendom, da bi se iza¹lo u susret ¾enama koje su u radnom odnosu.

Prema podacima na¹ih i struènjaka Svetske zdravstvene organizacije, Srbija je u Evropi na prvom mestu po uèestalosti obolevanja ¾ena od te bolesti.

Radna grupa Ministarstva zdravlja du¾e od godinu dana pripremala je Nacionalni program prevencije, sa ciljem da se maligne promene otkriju u poèetnoj fazi, kada je bolest potpuno izleèiva.

Svake godine u Srbiji se otkrije vi¹e od 1.600 novoobolelih ¾ena od raka grliæa materice, pri èemu se u dve treæine sluèajeva bolest otkriva u odmaklom stadijumu. Samo jednim ginekolo¹kim pregledom godi¹nje, koji obuhvata kolposkopiju i test Papanikolau, bolest mo¾e biti otkrivena i uspe¹no leèena.

Od 8. maja oformljena je i Nacionalna kancelarija za skrining u Institutu za javno zdravlje "Batut", u kojoj æe od septembra svi zainteresovani moæi da dobiju potrebne informacije vezane za program prevencije raka grliæa materice, dojke i debelog creva.